Historie festivalu

Z části převzato z publikace Hanky Hosnedlové "Festival trampských písní (Písničky s vůní jehličí)"
Novější doplňky Jiří "Fred" Jedlička.

Loňský model - 20 přihlášených, a následně 20 účinkujících fungoval i v tomto roce. Na realizaci výstavky trampské tvořivosti se opětně podepsal pražský Cimbura a festival pro šest set diváků moderoval Fanýs ze Svitav. Divácká náklonnost rozhodla o trojici vítězných kapel: Kamarádi trampských písní (Mladá Boleslav), Pytláci (Přerov), a Plívy (Česká Třebová).
Další pořadí určovaly skupiny Domino (Česká Třebová), Folk trio (Praha), Ševci (Nymburk), Klubko (Olomouc), Kamion (Červený Kostelec), S.O.U.K. (Praha) a Mrak (Hronov).
Novinkou byla i skutečnost, že z důvodu názorových sporů s ostatními spolupořadateli se kamarád Fred na vlastní žádost poprvé účastnil festivalu nikoliv jako pořadatel, ale jen jako běžný divák.

Bilance jubilejního desátého ročníku s konferenciérem Fanýsem ze Svitav zněla nečekané: 19 přihlášených, 19 účinkujících kapel!
Divácké hlasy ze sedmi set členného publika do trouce nejlepších nominovaly Vysočinu (Havlíčkův Brod), Pytláky (Přerov) a Sekvoj (Praha). Další v pořadí byly skupiny Brzda (Olomouc), Sevci (Nymburk), Bystřina (Brno), Domuno a Vagabundi (Česká Třebová), Kmotři (Přerov). Kamion (Náchod), Sedmikráska (Topolcany). A jako hosté již tradičně zazářili pražští Chudinkové.
Nekonečné a nevyřešené diskuze o tom, co je a co už není trampská píseň, poněkud ztlumil nápad z pořadatelské osady Zlatá řeka. Návrh zařadit do podmínek účasti jednu ze tří soutěžních písniček s datem vzniku do roku 1950 sice poněkud zkomplikoval výběr repertoáru soutěžícím kapelám, ale zároveň přinesl do programu řadu zajímavých a zapomínaných písniček.
Kromě toho se zároveň s tímto ročníkem T.O. Zlatá řeka vzdala pořadatelství festivalu a nenechal se obměkčit ani naléháním diváků, jejich peticemi i nabízenou pomocí při realizaci.
Tehdy již po třetí vstupuje do hry kamarád Fred, který se výročního desátého festivalu účastnil opět pouze v roli diváka. Jeho odhodlání nenechávat festival padnout předcházelo vystoupení z osady Zlatá řeka a navázání kontaktů s lidmi, kteří měli chuť se na pokračování soutěžní přehlídky trampské písničky podílet.
Jenomže již krátký časový odstup ukázal, že z desítek slibů a nabídek zůstalo jen pár odhodlaných. O to větší podíl práce zůstal pro ty, kteří vytrvali. V této souvislosti by mělo být uvedeno jméno kamaráda Hlada - Friga z Hranic na Moravě, který do dalšího dění dokázal zatáhnout i své přátele z Moravy. Tak vzniká sdružení K.F.T.P. - Kamarádi festivalu trampské písně. Po deseti letech však tento aktivní tahoun odchází na vlastní píseček, jímž se stává festival ve Skaličce. To ovšem nebyl ještě konec změnám, které festival provázely. Namísto předchozího zaštiťujícího SSM, což bylo v té době nezbytné, se jako grant objevuje ROH. Rozhodnuto také bylo, znovu dát hlas odborné porotě, ale zachována zůstala podmínka pro soutěžící zařadit do soutěžního bloku alespoň jeanu starou písničku vzniklou před rokem 1950.

Rekordní počet přihlášených 36 skupin zredukovala pak realita účasti a deštivého počasí na 25. Doprovodnou výstavku měli tentokrát na bedrech kamarádi Pytlák a Igelit, mimořádností byla také brožurka shrnující předchozí desítku festivalových ročníků, kterou doplňovala hymnická písnička s názvem Jelení od pražských Chudinků, opětovných hostů festivalu, a Sedm žlutých kamínků od autorky Lili z Pardubic, které se časem staly populární.
Konferování se ujal Lobo z Veselí na Moravě a divácká cena připadla tentokrát chrudimské Chrpě. Porota v níž zasedali Hrb (T.O. Zlaté údolí Pardubice, Hlad (Lipník nad Bečvou - dnes Hranice), Bili (T.S. Kamarádi Supích skal), Petr Pajer (zástupce místních) a Wabi (Dubnica nad Váhom), dala své hlasy skupinám Babí léto (Šternberk), Zlatý orel (Praha), Chrpa (Chrudim). Další místa obsadily kapely Pengagi (Nitra), Pytláci (Přerov), Woni (Chomutov), KKS (Chvaletice), Sousedi (Náchod).

Tentokrát se přihlásilo 30 soutěžících, ale na místo dvanáctého Festivalu trampských písní jich přijely dvě třetiny, tedy 20. Doprovodné festivalové minimuzeum připravené kamarády Fredem a Pytlákem bylo věnováno osobnosti Gézy Včeličky. Jiná současná veličina trampského muzicírovaní - Kapitán Kid - festivalové soutěžení se zhruba čtyřmi stovkami diváků konferovala. A Kid společně s porotci připravil před odstartováním finálových soutěžních bojů také báječný poslechový galakoncert.
Cenu diváků si odváželi olomoučtí Brzdaři.
Porotu zastupovali Joska Hlaváček (T.O. Jeseteři, Police nad Metují), Jožka Slavík (T.O. Kamarád, Choceň), Gusta Špaček (T.O. Westmen, Praha), Duet Červánek (Praha), a ti rozhodli o tomto pořadí: 1. Zlatý orel (Praha), 2. Babí léto (Šternberk), 3. Pengagi (Nitra). V první desítce se pak umístily skupiny v tomto sledu: Domuno (Česká Třebová), Brzdaři (Olomouc). Na háček (Hradec Králové), Lomikámen (Strašice), Pytláci (Hradec Králové), Trnka (Nymburk), Řasy (Světice).

V roce se dvěma osmičkami bylo vyšší skóre jak u přihlášených, tak u skutečně zapojených kapel - přihlásilo se jich 32 a přijelo 29. Nezdá se, že by třináctka byla pro festival nešťastným číslem - sjelo se zhruba 700 návštěvníků a nespadla ani jedna dešťová kapka, což se o předchozích ročnících rozhodně říci nedalo.
Festivalové minimuzeurn bylo zasvěceno písničkáři Jarkovi Mottlovi z T.O. Ztracenka a řadu z vystavených exponátů dodala písničkářova manželka Maruška Mottlová, která na festival přijela s nezapomenutelnou legendou nejen trampské, ale i kabaretní scény - s Jaroslavem Šterclem.
A ten nezklamal ani tentokrát - jeho komický výstup v rámci festivalového programu pobavil všechny přítomné. Mezi dalšími hosty byl také pražský Seďák. Průběh soutěže s nadhledem konferoval opět Kapitán Kid.
Diváci rozhodli o ceně pro Folk trio (Liberec).
Cenu za nejlepší vokál si odvážela zpěvačka z Pytláků (Přerov) a nálepku nejlepšího hudebníka festivalu získal houslista další liberecké kapely Větrno.
Porota ve složení Gusta Špaček (T.O. Westmen, Praha), Pepík Sláma (T.O. Zlaté údolí, Plzeň), Rosťa Černý (T.O. Blaníce, České Budějovice), Wabi (Nitra), Joska Hlaváček (T.O. Jeseteři, Police nad Metují) dala své hlasy trojici Větrno (Liberec), Domüno (Česká Třebová), Pengagi (Nitra).
Desítku nejlepších završovaly skupiny Pytláci (Přerov), Zlatý orel (Praha), Babí léto (Šternberk), Osvit (Praha), Strejdové (Bukovany), a Folk trio (Liberec).
Příznivé klima pro návštěvníky vylepšovaly i snahy pořadatelů z Tesly, které přinesly prodej občerstvení v sokolovně i na koupališti, kde byl mimo jiné bezplatně podáván také čaj pro děti.