Historie festivalu

Z části převzato z publikace Hanky Hosnedlové "Festival trampských písní (Písničky s vůní jehličí)"
Novější doplňky Jiří "Fred" Jedlička.

ftp012_4Ve dnech 25. – 27. května 2012 proběhl v Horním Jelení nedaleko Pardubic již 37. Festival trampských písní. Festival, který svým žánrovým pojetím je ojedinělou kulturní a tradiční akcí nejen Pardubického regionu. Z původně přihlášených 17 trampských skupin jich nakonec dorazilo 13 z celé České republiky.

Tradiční program festivalu byl zachován a tak v pátek v areálu koupaliště byl ve 21,00 hod zapálen slavnostní festivalový oheň, u něhož se vzájemně představili přihlášené skupiny. Celý páteční večer konferoval kamarád Karel Kyncl – Krakonoš z Plzně. Na rozdíl od ročníků minulých, kdy většinou pršelo, letošnímu ročníku festivalu počasí přálo, a tak se u ohně sešla odhadem asi tisícovka návštěvníků z řad trampů i netrampů.

Celé festivalové klání se v sobotu přesunulo do sálu místní sokolovny, kde od 10 hod započalo I. předkolo. Toho se zúčastnili skupiny:

  • Šakali - Poděbrady
  • Přístav - Brno
  • Avízo - Jablonec nad Nisou
  • Marod - Ostrava
  • TS - Pozůstalost - Kuřim
  • TK - Duha - Čebín

Od 14 hod II. předkolo za účasti skupin:

  • Trempo di šlak - Ostrava
  • Domüno - Česká Třebová
  • LaPeFa - Choceň
  • KoYoTi - Východní Čechy
  • Co dům dal - Choceň
  • BPT - Zlín
  • Country Colaps - Pardubice

Z obou těchto předkol odborná porota letos ve složení: předseda poroty Bohumil Röhrich Šedivka z Plzně, Rosťa Černý z Duo Blanice z Českých Budějovic, Stanislav Šnirc Špricek z T.O. Zlatá Kaledonia z Ivanky při Dunaji, Milada Handlířová Babula z bývalé skupiny Býbr z Olomouce a Alexandr Prokeš z T.O. Samotář z Podlužan, a diváci svým hlasováním, vybraly ty nejlepší skupiny do finále. O mluvené slovo během sobotního festivalového maratonu se postarali kamarádi Ota Tíno Kolář z T.O. Klučanka Sezemice, Roman Dostál z Chrudimi a Karel Kyncl Krakonoš z Plzně.

Festival měl i své tradiční doprovodné akce. Letos již potřetí v Horním Jelení byla vystavena expozice mobilního trampského muzea českých a slovenských trampů, v kterém byly představeny nové expozice, jako např. expozice trampských písničkářů Algi Škacha a Jaroslava Velinského známého více pod svou přezdívkou Kapitán Kid, dále nová expozice Trapsavce, trampského oblečení, trampských batohů. V muzeu rovněž probíhalo referendum o vlajku trampského muzea a tak o vlajce rozhodli všichni návštěvníci muzea svým hlasem. Škoda, že město Horní Jelení, kde má tramping takovou letitou tradici, neuvažuje o zřízení stálého trampského muzea českých a slovenských trampů, kde by díky muzeu mohl být rozkvět cestovního ruchu, služeb a pracovních příležitostí?

Byli rovněž k dispozici i tradiční archív trampských písní a archív současných a minulých českých i slovenských trampských osad, dále zde probíhal prodej v trampské burze, bylo možné si zakoupit festivalový a muzejní odznak, pohlednici či magnetku a mnoho kamarádů využilo i možnost zakoupit si ve výprodeji historický trampský časopis Tramp z let 1990-2000.

Sobotní večer započal nejprve vystoupením hostů. Hosty letos byly skupiny Sekvoj z Prahy, která zde v počátcích FTP soutěžila a legendárním Duem Blanice z Českých Budějovic. V zákulisí zatím tréma postupujících skupin vrcholila. Protože došlo v jednom případě ke shodě s porotou a diváky, tak ve finále mezi sebou soupeřilo nakonec celkem devět skupin. Nejmladším účastníkem festivalu byl vyhlášen teprve tři a půlměsíční Zdeněk Branda z Pardubic, nejvzdálenější byl kamarád Medvěd Bieer se svojí chotí z Kanady, ale při vyhlašování ve finále chyběli a tak si nakonec cenu nejvzdálenějšího účastníka odvezl kamarád Štefan Hotovčír z Michalovců. Zájezd vyhrála a do Španělska se rozjede kamarádka Jana Nedomová z Prostředního Lánova, dlouholetá každoroční účastnice FTP, která si to za svoji výdrž plně zaslouží.

Porota vyřkla tento ortel:

Nejlepším zpěvákem byl vyhodnocen Petr Jedlička z Holic ze skupiny LaPeFa Choceň. Nejlepším hudebníkem se stal Víťa Buriánek ze skupiny Přístav Brno. Nejlépe zahranou píseň měla skupina BPT Zlín za trampskou píseň „To je ta hvězda“, nejlepší píseň z vlastní tvorby zahrála skupina Marod Ostrava a to píseň „Casiopea“. Cenu diváka za město Horní Jelení předával hasič Ota Kučera skupině Marod Ostrava.

Pořadí skupin:

  1. Přístav - Brno
  2. BPT - Zlín
  3. Marod - Ostrava
  4. Trampská sešlost pozůstalost - Kuřim
  5. Co dům dal - Choceň
  6. LaPeFa - Choceň
  7. Trempo di šlak - Ostrava
  8. Domüno - Česká Třebová
  9. TK Duha - Čebín

Klobouk dolů před zvukařem Lukášem Áškem Faltusem z Kunčic u Letohradu, protože byl na vše sám a zhostil se své role již asi po 11. na výbornou.

Celý festivalový maraton byl zakončen v neděli v deset hodin na koupališti spuštěním festivalové vlajky, a protože vítězná skupina Přístav frnkla, tak jí zastoupila skupina BPT ze Zlína.

Počasí přálo a mnoho kamarádů se loučilo s pořadateli slovy „tak za rok zase“. To je pro pořadatele snad to největší ocenění za snažení pro kamarády a proto přijměte pozvání na 38. FTP, který se uskuteční ve dnech 24. – 26. 5. 2013 v Horním Jelení.

Pořadatelé děkují všem sponzorům, médiím a lidem, kteří přiložili ruku k dílu a pomohli tak k uskutečnění této akce. Ahoj na 38. FTP!

Namísto třetího ročníku však následovala pětiletá přestávka. V letech 1974 až 1977 se festivaly nekonaly. Hlavním důvodem byly administrativní potíže s úřady a určitá koncepční představa, že festivaly není (kvůli organizační náročnosti) nutné pořádat každoročně.

36ftp_01

Ve dnech 27. – 29. 5. 2011 proběhl 36. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení, kde je tento festival tradiční, každoroční kulturní akcí Pardubického kraje.
Z původně přihlášených 15 soutěžních skupin se jich nakonec zúčastnilo 13.

V pátek ve 21 hod byl v areálu koupaliště zapálen slavnostní, festivalový oheň. To, že na Jelení prší už kamarádi ví, ale letošní pátek byl opravdu jeden z nejhorších, pršelo mocně, ale i přes tuto nepříznivou skutečnost se většina přihlášených skupin u ohně představila a tak přítomní diváci dešťovou trampskou píseň slyšeli.

V sobotu se celé trampské hemžení přesunulo do místní sokolovny, kde v doprovodném programu festivalu bylo v 9:30 hod slavnostně, na Jelení již po druhé, otevřeno mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů. To letošní muzeum bylo zaměřeno na trampské malíře. Pořadatelé stále expozice doplňují novými exponáty a informacemi, aby nabídka pro kamarády byla po každé jiná. Z některých letošních nových expozic je třeba jmenovat např. expozici kamaráda Buřta, nebo Oldy Vrtišky, a nebo herce, komika ale hlavně trampa kamaráda Jardy Štercla. Právě tuto expozici slavnostně otevřela vdova po Jardovi Růženka Rudy Šterclová. Zahájení muzea byla přítomná trampská legenda Liduška Nanučka Slavíková z T.O. Kamarád, která měla co říci k expozici v muzeu o Zimní trampské první partyzánské brigádě Bílá Růže pod vedením Boba Hurikána, ve které působila jako partyzánka v oddíle na Choceňsku.

V 10 hod vypuklo I. předkolo, od 14 hod pak II. předkolo. Do večerního finále porota nominovala 8 skupin a diváci svým hlasováním dvě skupiny.
Porota letos zasedala v následujícím složení: Předsedou poroty byl známý písničkář Béďa Šedifka Röhrich z Plzně, Václav Vyhlídka Křemen z Prahy, Zdeněk Číra Jirčík z Nedvědic a dva členové hostující skupiny Roháči Olga Mašková a Ríša Melichar z Lokte nad Ohří. Letos nedošlo ke shodě diváků a poroty, proto nakonec ve finále vystoupilo celkem 9 trampských skupin.

Od 19,00 hod proběhl koncert hostů a tím byla skupina Roháči z Lokte nad Ohří. Po skončení hostů se rozběhlo již naplno finále. Porota to nakonec neměla vůbec lehké a rozhodla takto:

  1. Přístav z Brna

  2. Chrpa z Chrudimi

  3. loňský vítěz BPT ze Zlína

  4. Trepka z Nejdku

  5. Marod z Ostravy

  6. Co dům dal z Chocně

  7. TK Duha z Čebína (ta ve svém repertoáru měla i píseň pro pořadatele K.F.T.P.)

  8. Charlieho neštěstie z Ivanky při Dunaji

  9. Domüno z České Třebové.

Cenu diváků z rukou pana starosty města Horního Jelení pana Tupce převzala skupina Co dům dal z Chocně.
Porota udělila cenu i nejlepšímu zpěvákovi a tím byl Aleš Macků ze skupiny Přístav Brno. I z této skupiny byl vyhodnocen nejlepší muzikant, kterým byl kytarista Víťa Buriánek.
Cenu za nejlépe zahranou píseň obdržela skupina Chrpa, která brilantně zahrála Včeličkovu píseň „Hej trampové a piráti“.
Nejlepší písní z vlastní tvorby byla vyhlášena píseň „Kraj vlaštovčích hnízd“ v podání Trepky z Nejdku.
I hosté a nejen oni si pochvalovali zvukaře, kterým byl již tradičně osvědčený Lukáš Ášek Faltus z Kunčic u Letohradu.
O mluvené slovo se během festivalového maratonu postarali kamarádi Ota Tíno Kolář ze Sezemic a Martin Drn Nýdr z Pardubic, u pátečního ohně se o mluvené slovo postaral Roman Dostál z Chrudimi.
Za nejmladšího účastníka byl vyhlášen teprve desetiměsíční Aleš Kučera z Horního Jelení.
I letos byla losována hlavní cena v bohaté tombole, kterou byl zájezd do Španělska. Výhercem se stal Jakub Keller z Otovic.
O tento festival je značný zájem ze strany diváků celého světa a tak není divu, že tím nejvzdálenějším účastníkem byl tentokrát kamarád Jan Krejča z Austrálie.

V neděli v 10,00 hod dopoledne byl festival zakončen slavnostním stažením festivalové vlajky s oznámením termínu příštího, již 37. Ročníku festivalu, který v roce 2012 proběhne ve dnech 25. – 27. 5. Pro letošní rok děkujeme všem sponzorům, zaměstnancům obce a kamarádům, kteří přiložili ruku k dílu a pomohli tak k uskutečnění této ojedinělé akce. Bez nich se totiž takováto akce pořádat nedá. Za všechny zúčastněné tedy DÍKY MOC. Ahoj na 37. FTP 2012!

img_3877Jubilejní 35. Festival trampských písní v Horním Jelení proběhl ve dnech 28. – 30.5. 2010. Dvacet skupin z české a slovenské republiky si to letos rozdalo mezi sebou.
V pátek podvečer byl v areálu zapálen slavnostní festivalový oheň, který se tohoto roku pořadatelům příliš nepovedl - sestava pagody neodborně do šestiúhelníku bez vnitřních překladů způsobila, že oheň hořel v dřevěnné konstrukci pagody jak uvnitř komína, a plameny nebylo ani hodinu po zapálení prakticky vidět. :-)
Oheň byl ceremoniálně zapálen převozem fagule přes rybník, od které si kamarádky Helenka z T.O. Blanice, Pampeliška, Baronka z T.O. Kamarádi Staré řeky a Hanička z Tramp klubu Praha zapálily svoje pochodně (již tradičně komentované zkušenějšími kamarády jako "pochodně pro pyromaniaky") a pak už nic nebránilo v tom, aby zapálily slavnostní oheň. I přes nepřízeň počasí se tohoto roku sešlo u ohně netradičně okolo tisíce účastníků. U ohně, jak už bývá zvykem, se nesoutěžně představily přihlášené skupiny.
Celý páteční oheň uváděl svým mluveným slovem kamarád Drn z Pardubic. Zář ohně byla tak slabá, že si musel na papír s poznámkami svítít baterkou.
V průběhu večera dorazila smutná zpráva, že zemřel písničkář Olda "Had" Plíhal z T.O. Sírius, který je úzce spjat zejména ze začátky tohoto festivalu a tak mu byla zahrána píseň k uctění jeho památky.
V sobotu se trampské hemžení přesunulo do sokolovny, kde od 9,30 hod bylo slavnostně otevřeno rozšířené mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů, které se nese v duchu usnesení rady českých i slovenských sheriffů na 11. Slovenskočeském potlachu na Dunaji.
I když z nedostatku místa expozice obsahovala pouze tři místnosti, podle knihy hostů navštívilo trampské muzeum během soboty několik stovek trampů i netrampů. Již den před festivalem navštívila trampské muzeum českých a slovenských trampů i delegace z Krajského úřadu Pardubického kraje a v sobotním večerním projevu pan starosta MÚ Horní Jelení Petr Tupec rovněž všechny přítomné diváky ujistil, že město Horní Jelení má zájem o to, aby první stálé trampské muzeum v České republice vzniklo právě v Horním Jelení, kde má tramping díky Festivalu trampské písně své dlouholeté trampské kořeny.
V průběhu sobotního dne mimo sledování soutěžních předkol si mohli návštěvníci prohlédnout již zmíněné trampské muzeum, či archívy trampských ohňových písní a trampských českých i slovenských osad. Rovněž si mnozí z diváků zakoupili lístek do tomboly, kde hlavní cenou byl zájezd do Španělska, nebo si koupili festivalový odznak či festivalovou pohlednici.
Večerní program začal koncertem hostů, ve kterém nejprve vystoupilo Duo Blanice z Českých Budějovic a po ní slovenská skupina Pekaringo z Bratislavy.
Po koncertu proběhlo finále nejlepších skupin. Diváci svým hlasováním poslali do finále skupiny Kamarádi Staré řeky a skupinu Kati z Brna. Došlo tím ke shodě s porotou a tak ve finále zápolilo mezi sebou osm skupin. Na závěr večera proběhlo vyhlášení výsledků.
Divácké hlasování o cenu diváků dopadlo takto:
Kamarádi Staré řeky – 51 hlasů, Víceméně – 26 hlasů, Trampská sešlost pozůstalost – 18 hlasů, Kati – 13 hlasů, Falešná pětka 11 hlasů, Doteky – 7 hlasů, Chrpa – 4 hlasy a BPT – 4 hlasy.
Cenu diváka si tedy odvezla skupina Kamarádi Staré řeky z Berouna.
Nejlepším zpěvákem byl vyhodnocen Juro "Medvěd" Čtvrtníček. Cena za nejlepšího hudebníka nebyla tohoto roku udělena. Cena za nejlépe zahranou píseň do 50 let si odvezla za píseň "Cabaléři, západ hoří“ rovněž skupina Kamarádi Staré řeky.
Cena za nejlepší vlastní tvorbu získala Petra Zajíčková z Falešné pětky.
Nejvzdálenějším účastníkem byl Zdeněk Bouška z Frankfurtu a nejmladším účastníkem byla Terezka Kubíková z Třebešova z datumem narození 25.9. 2009.
Festivalu přihlíželo 252 platících diváků.
Porota zasedala ve složení – Pavel "Číča" Jelínek z Brna, Rosťa Černý z Českých Budějovic, Bohumil "Šedifka" Röhrich z Plzně, Jozef Šístek z Nejdku a Peter "Pedro" Benča z Bratislavy. Ortel poroty byl následující:
1. BPT - Zlín,
2. Kati - Brno,
3. Kamarádi Staré řeky - Beroun,
4. Chrpa - Chrudim,
5. Falešná pětka - Jičín,
6. Víceméně - Pardubice,
7. Doteky - Trutnov,
8. Trampská sešlost pozůstalost - Kuřim.

V neděli v deset hodin dopoledne byl na koupališti festival zakončen spuštěním vlajky za zvuků brněnské skupiny Kati. Kamarád Plavčík všem na závěr poděkoval a pozval na další 36. FTP v termínu 27. – 29.5. 2011.

image28I letos zůstal festival věrný své přezdívce „dešťák“ a navíc bylo tento rok poměrně chladno.
Slavností oheň zapálili kamarádi sheriff T.O. Buffalo z Trnavy, Olin z T.S. Pozůstalost z Kuřimi, zástupce Tramp klubu Praha a trampský dřevořezbář Čibuk z Jeseníku. Palivce k ohni přivedla kamarádka Pampeliška ze Severních Čech.
Z přihlášených 24 skupin přijely všechny. Na tom má velkou zásluhu nový dramaturg Pavel "Vlck" Bednář, který pojal propagaci festivalu mezi skupinami ve velkém stylu.
Porota letos zasedla v tomto složení :
Blanka "Tornádo" Prudilová z Lipníka nad Bečvou, Pavel "Číča" Jelínek z Brna, Milan "Milda" Dvořák z Nového Města na Moravě, František Linhárek z Brna a Jiří "Sup" Polák z Brna.

Celý festivalový maratón konferovali již ostřílení trampští moderátoři a kamarádi Ota "Tíno" Kolář ze Sezemic a Roman Dostál z Chrudimi. Celý festival ozvučil kamarád Lukáš "Ášek" Faltus z Kunčic u Letohradu.

Nejlepším zpěvákem byl vyhlášen Gustav Michalov ze skupiny Kamion Trnava,
nejlepším sólistou byl Lukáš Souček ze skupiny Staré sedlo.
Za píseň do 50 let byla oceněna skupina Býbr s písní Hledám devče na neděli.
Za vlastní tvorbu byl oceněn kamarád Kalousek za píseň Jenom já a Ty.

Konečné pořadí skupin v soutěži:
1. Kati z Brna,
2. Trampská sešlost Pozůstalost z Kuřimi,
3. Býbr z Olomouce,
4. T.O. Santa Fé z Havířova,
5. Chrpa z Chrudimi,
6. T.O. Kamarád z Chocně,
7. Domüno z České Třebové,
8. Není pozdě z Chvaletic.

Nejmladším účastníkem byl teprve 5 měsíční Honzíček Křepek z Opavy.
Nejvzdálenějším účastníkem byli manželé Winter a Anne Fojstlovi z Německa.
Celý festival byl zakončen v neděli dopoledne v 10 hod. spuštěním festivalové vlajky za zvuků vítězné skupiny Kati Brno.