Nástěnka

tesakKamarádky a kamarádi, oznamujeme Vám smutnou zprávu, že nás navždy opustil, ve věku 87 let dne 28.3. 2012 kamarád Oldřich Gross - Bílý Tesák z Teplic nad Metují.

Byl to náš drahý kamarád, řezbář, zakladatel a dlouholetý sheriff T.O. Mohykán. Blízký přítel Boba Hurikána a člen První zimní trampské partyzánské brigády Bílá růže. Vzpomeňme např. jeho řezbářské výtvory např. na T.O. Večernice, nebo všude v okolí Teplic nad Metují. V kamarádovi Tesákovi ztrácíme hodného a pracovitého kamaráda, který celý svůj život zasvětil trampingu a kamarádství.

Vzpomeňme na něho u našich táborových ohňů.

obal-Klonidike-proweb Vyšla kniha "Trvalé bydliště Klondike aneb kde medvědi dávají dobrou noc". Alena Kennedy, její autorka, v ní vypráví o své cestě za svobodným životem na Yukon, kde spolu s manželem žije ve srubu. Medvědi procházející pod oknem, jízdy se psím spřežením, lov lososů či další podobné zkušenosti známé z dobrodružných knih, se jim staly skutečností.

Životní příběh českých emigrantů, kteří žijí ve srubu na Yukonu uprostřed krásné, ale drsné kanadské přírody. Důležitou součástí jejich obživy je lov. Ať už rybaření coby živnost, lov zvěře pro upotřebení v kuchyni i odstřel medvědů nejen kvůli jídlu, ale také kvůli bezpečnosti, patří do každodenního života Kennedyho i Aleny, již trampové znají pod přezdívkou „Mývala“. Život bez elektřiny, tekoucí vody i dalších výdobytků „moderní“ civilizace je nejen výzvou k přežití v drsnějších podmínkách, ale také klidným žitím, ve kterém není místo pro hektičnost a spěch.

Alena Kennedy vás velmi čtivou a zábavnou formou nechá nahlédnout do životního stylu, o němž většina českých trampů, milovníků přírody a obdivovatelů Londonovek mohla jen snít. Zavede vás do míst, kde se dodnes jezdí po zasněžených pustinách se saněmi a psy a namísto televize je možné sledovat úchvatné divadlo polární záře. Neméně důležitá je pro Alenu Kennedy také historie - srub, v němž manželé bydlí, postavili v dobách zlaté horečky staří zlatokopové a ona sama se významně podílela na určení místa posledního odpočinku polárníka Jana Eskymo Welzela.

Kniha vyšla v nakladatelství Outdooring.cz, kde si můžete i objednat.

kapitan_kid

Dnes v ranních hodinách zemřel v ústecké Masarykově nemocnici český spisovatel-prozaik, textař, trampský písničkář, hudebník a nakladatel Jaroslav Velinský, známý pod přezdívkou Kapitán Kid.

Jaroslav Velinský zemřel po delší těžké nemoci v ústecké Masarykově nemocnici. Letos v prosinci by se dožil 80 let. Česká hudební i literární veřejnost ztrácí v Jaroslavu Velinském výraznou postavu, která značně ovlivnila tvorbu řady dalších autorů v oblasti trampské a folkové písně a která se svým literárním dílem zařadila mezi naše nejznámější autory české detektivní ale i sci-fi a dobrodružné literatury. Jaroslav Velinský se stal neodmyslitelnou součástí kultury a kulturního života nejen Severočeského regionu. Za činnost v oblasti kultury obdržel v roce 2010 Cenu primátora města Ústí nad Labem. Je nositelem řady cen PORTY včetně Zlaté PORTY (nejvyšší ocenění festivalu).

Jaroslav Velinský do posledních dnů svého života stále pracoval, v posledních týdnech se svými kolegy připravoval scénář pořadu POTLACH S KIDEM na letošní Mezinárodní festival PORTA v Ústí nad Labem a také diktoval text svého posledního literárního díla.

POTLACH S KIDEM měl být pořadem, na který si Kapitán Kid u příležitosti jeho letošních osmdesátin pozval své přátele, kteří mu zazpívají jeho písničky a on bude jejich hostitelem. Pořadatelé PORTY v Ústí nad Labem se dnes rozhodli, že POLTACH S KIDEM dne 14. června 2012 uspořádají jako vzpomínkový pořad na svého kamaráda.

18csp_a18. ročník mezinárodního Česko-Slovenského potlachu se letos uskuteční ve dnech 2.- 4. září v Růžové u Jetřichovic (nedaleko Děčína) – na hranici národního parku České Švýcarsko. Jeho organizace se letos ujal kamarád Kamzík - Václav Charamza (T.O. Grey Wolf). Více informací naleznete na webu http://18-cz-sk-potlach.webnode.cz

trampske-obalKamarád Čepar - Ctirad Oráč vydal se svojí manželkou zpěvník nejslavnějších trampských písniček z první republiky spolu s původními unikátními nahrávkami na CD.
Zpěvník je výjmečný kromě přiloženého CD také podrobnými přepisy kytarových doprovodů v tabulatuře (spolu s vysvětlením, jak se tabulatura čte). Přesně jak písně nahráli legendární Jarka Mottl, Jenda Korda, Pedro Mucha, Eddy Fořt, Ztracenkáři, Settleři nebo Westmeni si je tedy můžete zahrát s kytarou i vy a v představách se tak ocitnout ve dvacátých letech - ve zlaté éře trampingu.
Na přiloženém CD uslyšíte 28 trampských písní nahraných v letech 1920 - 1939. Noty jsou přepsány přesně z nahrávek, protože se verze ve starých vydaných zpěvnících často lišily od nahraných melodií. Noty obsahují také akordové značky pro kytaristy. V tabulaturách pak jsou nejen rytmy, ale i případné vyhrávky, přechody mezi akordy a podobně, takže zpěvník může sloužit i jako škola hry na kytaru.
Ke každé písni nebo autorovi se dočtete také zajímavosti a budete si moci vybrat ze dvou tónin (akordových verzí), která se vám bude výškově lépe zpívat. Knihu opatřil předmluvou Tony Linhart ze skupiny Pacifik. Titulní ilustraci namaloval Zdeněk Burian, od jehož vnuka jsme zakoupili práva k použití tohoto pěkného obrazu. Uvnitř najdete také fota obálek prvorepublikových trapských not, ze kterých na vás dýchne stará trampská romantika.
Knihu můžete zakoupit v eshopu Noty-video.cz. Více informací naleznete na webu www.outdooring.cz.

hadKamarádi, kamarádky, oznamujeme Vám smutnou zprávu, že nás navždy opustil náš kamarád Olda Plíhal - Had, sheriff T.O. Sírius ve Stříbře, později člen Tramp clubu Praha.
Kamarád Had stál u zrodu Festivalu trampské písně před mnoha lety a aktivně se podílel na na jeho prvních ročnících.

Kdo jste ho znali, věnujte mu vzpomínku.

cenaNa 16. Československém potlachu v Žerotíně obdržela K.F.T.P. od pořadatelů jedno z hlavních ocenění - cenu "Za propagaci trampingu", za mobilní trampské muzeum, které tu kamarádům vystavila a o které byl mezi návštěvníky značný zájem.
Děkujeme pořadatelům 16. Československého potlachu za toto ocenění naší společné práce.

Na http://docent21.rajce.idnes.cz/28.2.09_Janovice/ najdete sbírku nádherných fotek ze zimního potlachu Kamarádů Janovických skal, konaného 28. února tohoto roku v Janovicích.
Fotky jsou opravdu zajímavé, doporučujeme. Skvěle ilustrují tradiční romantiku zimního trampingu v klasickém vandráckém stylu.

machalaVe čtvrtek 26.02.2009 zemřel kamarád Jarolím "Džim" Machala,
jedna z význačných osobností moravského trampingu, dlouholetý šerif T.O. Walden, Valašské Klobouky.

Pohřeb se koná pátek 6.3. ve 14.30 ve Valašských Kloboukách

Kdo jste ho znali, vzpomeňte si.