36ftp_01

Ve dnech 27. – 29. 5. 2011 proběhl 36. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení, kde je tento festival tradiční, každoroční kulturní akcí Pardubického kraje.
Z původně přihlášených 15 soutěžních skupin se jich nakonec zúčastnilo 13.

V pátek ve 21 hod byl v areálu koupaliště zapálen slavnostní, festivalový oheň. To, že na Jelení prší už kamarádi ví, ale letošní pátek byl opravdu jeden z nejhorších, pršelo mocně, ale i přes tuto nepříznivou skutečnost se většina přihlášených skupin u ohně představila a tak přítomní diváci dešťovou trampskou píseň slyšeli.

V sobotu se celé trampské hemžení přesunulo do místní sokolovny, kde v doprovodném programu festivalu bylo v 9:30 hod slavnostně, na Jelení již po druhé, otevřeno mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů. To letošní muzeum bylo zaměřeno na trampské malíře. Pořadatelé stále expozice doplňují novými exponáty a informacemi, aby nabídka pro kamarády byla po každé jiná. Z některých letošních nových expozic je třeba jmenovat např. expozici kamaráda Buřta, nebo Oldy Vrtišky, a nebo herce, komika ale hlavně trampa kamaráda Jardy Štercla. Právě tuto expozici slavnostně otevřela vdova po Jardovi Růženka Rudy Šterclová. Zahájení muzea byla přítomná trampská legenda Liduška Nanučka Slavíková z T.O. Kamarád, která měla co říci k expozici v muzeu o Zimní trampské první partyzánské brigádě Bílá Růže pod vedením Boba Hurikána, ve které působila jako partyzánka v oddíle na Choceňsku.

V 10 hod vypuklo I. předkolo, od 14 hod pak II. předkolo. Do večerního finále porota nominovala 8 skupin a diváci svým hlasováním dvě skupiny.
Porota letos zasedala v následujícím složení: Předsedou poroty byl známý písničkář Béďa Šedifka Röhrich z Plzně, Václav Vyhlídka Křemen z Prahy, Zdeněk Číra Jirčík z Nedvědic a dva členové hostující skupiny Roháči Olga Mašková a Ríša Melichar z Lokte nad Ohří. Letos nedošlo ke shodě diváků a poroty, proto nakonec ve finále vystoupilo celkem 9 trampských skupin.

Od 19,00 hod proběhl koncert hostů a tím byla skupina Roháči z Lokte nad Ohří. Po skončení hostů se rozběhlo již naplno finále. Porota to nakonec neměla vůbec lehké a rozhodla takto:

  1. Přístav z Brna

  2. Chrpa z Chrudimi

  3. loňský vítěz BPT ze Zlína

  4. Trepka z Nejdku

  5. Marod z Ostravy

  6. Co dům dal z Chocně

  7. TK Duha z Čebína (ta ve svém repertoáru měla i píseň pro pořadatele K.F.T.P.)

  8. Charlieho neštěstie z Ivanky při Dunaji

  9. Domüno z České Třebové.

Cenu diváků z rukou pana starosty města Horního Jelení pana Tupce převzala skupina Co dům dal z Chocně.
Porota udělila cenu i nejlepšímu zpěvákovi a tím byl Aleš Macků ze skupiny Přístav Brno. I z této skupiny byl vyhodnocen nejlepší muzikant, kterým byl kytarista Víťa Buriánek.
Cenu za nejlépe zahranou píseň obdržela skupina Chrpa, která brilantně zahrála Včeličkovu píseň „Hej trampové a piráti“.
Nejlepší písní z vlastní tvorby byla vyhlášena píseň „Kraj vlaštovčích hnízd“ v podání Trepky z Nejdku.
I hosté a nejen oni si pochvalovali zvukaře, kterým byl již tradičně osvědčený Lukáš Ášek Faltus z Kunčic u Letohradu.
O mluvené slovo se během festivalového maratonu postarali kamarádi Ota Tíno Kolář ze Sezemic a Martin Drn Nýdr z Pardubic, u pátečního ohně se o mluvené slovo postaral Roman Dostál z Chrudimi.
Za nejmladšího účastníka byl vyhlášen teprve desetiměsíční Aleš Kučera z Horního Jelení.
I letos byla losována hlavní cena v bohaté tombole, kterou byl zájezd do Španělska. Výhercem se stal Jakub Keller z Otovic.
O tento festival je značný zájem ze strany diváků celého světa a tak není divu, že tím nejvzdálenějším účastníkem byl tentokrát kamarád Jan Krejča z Austrálie.

V neděli v 10,00 hod dopoledne byl festival zakončen slavnostním stažením festivalové vlajky s oznámením termínu příštího, již 37. Ročníku festivalu, který v roce 2012 proběhne ve dnech 25. – 27. 5. Pro letošní rok děkujeme všem sponzorům, zaměstnancům obce a kamarádům, kteří přiložili ruku k dílu a pomohli tak k uskutečnění této ojedinělé akce. Bez nich se totiž takováto akce pořádat nedá. Za všechny zúčastněné tedy DÍKY MOC. Ahoj na 37. FTP 2012!