img_3877Jubilejní 35. Festival trampských písní v Horním Jelení proběhl ve dnech 28. – 30.5. 2010. Dvacet skupin z české a slovenské republiky si to letos rozdalo mezi sebou.
V pátek podvečer byl v areálu zapálen slavnostní festivalový oheň, který se tohoto roku pořadatelům příliš nepovedl - sestava pagody neodborně do šestiúhelníku bez vnitřních překladů způsobila, že oheň hořel v dřevěnné konstrukci pagody jak uvnitř komína, a plameny nebylo ani hodinu po zapálení prakticky vidět. :-)
Oheň byl ceremoniálně zapálen převozem fagule přes rybník, od které si kamarádky Helenka z T.O. Blanice, Pampeliška, Baronka z T.O. Kamarádi Staré řeky a Hanička z Tramp klubu Praha zapálily svoje pochodně (již tradičně komentované zkušenějšími kamarády jako "pochodně pro pyromaniaky") a pak už nic nebránilo v tom, aby zapálily slavnostní oheň. I přes nepřízeň počasí se tohoto roku sešlo u ohně netradičně okolo tisíce účastníků. U ohně, jak už bývá zvykem, se nesoutěžně představily přihlášené skupiny.
Celý páteční oheň uváděl svým mluveným slovem kamarád Drn z Pardubic. Zář ohně byla tak slabá, že si musel na papír s poznámkami svítít baterkou.
V průběhu večera dorazila smutná zpráva, že zemřel písničkář Olda "Had" Plíhal z T.O. Sírius, který je úzce spjat zejména ze začátky tohoto festivalu a tak mu byla zahrána píseň k uctění jeho památky.
V sobotu se trampské hemžení přesunulo do sokolovny, kde od 9,30 hod bylo slavnostně otevřeno rozšířené mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů, které se nese v duchu usnesení rady českých i slovenských sheriffů na 11. Slovenskočeském potlachu na Dunaji.
I když z nedostatku místa expozice obsahovala pouze tři místnosti, podle knihy hostů navštívilo trampské muzeum během soboty několik stovek trampů i netrampů. Již den před festivalem navštívila trampské muzeum českých a slovenských trampů i delegace z Krajského úřadu Pardubického kraje a v sobotním večerním projevu pan starosta MÚ Horní Jelení Petr Tupec rovněž všechny přítomné diváky ujistil, že město Horní Jelení má zájem o to, aby první stálé trampské muzeum v České republice vzniklo právě v Horním Jelení, kde má tramping díky Festivalu trampské písně své dlouholeté trampské kořeny.
V průběhu sobotního dne mimo sledování soutěžních předkol si mohli návštěvníci prohlédnout již zmíněné trampské muzeum, či archívy trampských ohňových písní a trampských českých i slovenských osad. Rovněž si mnozí z diváků zakoupili lístek do tomboly, kde hlavní cenou byl zájezd do Španělska, nebo si koupili festivalový odznak či festivalovou pohlednici.
Večerní program začal koncertem hostů, ve kterém nejprve vystoupilo Duo Blanice z Českých Budějovic a po ní slovenská skupina Pekaringo z Bratislavy.
Po koncertu proběhlo finále nejlepších skupin. Diváci svým hlasováním poslali do finále skupiny Kamarádi Staré řeky a skupinu Kati z Brna. Došlo tím ke shodě s porotou a tak ve finále zápolilo mezi sebou osm skupin. Na závěr večera proběhlo vyhlášení výsledků.
Divácké hlasování o cenu diváků dopadlo takto:
Kamarádi Staré řeky – 51 hlasů, Víceméně – 26 hlasů, Trampská sešlost pozůstalost – 18 hlasů, Kati – 13 hlasů, Falešná pětka 11 hlasů, Doteky – 7 hlasů, Chrpa – 4 hlasy a BPT – 4 hlasy.
Cenu diváka si tedy odvezla skupina Kamarádi Staré řeky z Berouna.
Nejlepším zpěvákem byl vyhodnocen Juro "Medvěd" Čtvrtníček. Cena za nejlepšího hudebníka nebyla tohoto roku udělena. Cena za nejlépe zahranou píseň do 50 let si odvezla za píseň "Cabaléři, západ hoří“ rovněž skupina Kamarádi Staré řeky.
Cena za nejlepší vlastní tvorbu získala Petra Zajíčková z Falešné pětky.
Nejvzdálenějším účastníkem byl Zdeněk Bouška z Frankfurtu a nejmladším účastníkem byla Terezka Kubíková z Třebešova z datumem narození 25.9. 2009.
Festivalu přihlíželo 252 platících diváků.
Porota zasedala ve složení – Pavel "Číča" Jelínek z Brna, Rosťa Černý z Českých Budějovic, Bohumil "Šedifka" Röhrich z Plzně, Jozef Šístek z Nejdku a Peter "Pedro" Benča z Bratislavy. Ortel poroty byl následující:
1. BPT - Zlín,
2. Kati - Brno,
3. Kamarádi Staré řeky - Beroun,
4. Chrpa - Chrudim,
5. Falešná pětka - Jičín,
6. Víceméně - Pardubice,
7. Doteky - Trutnov,
8. Trampská sešlost pozůstalost - Kuřim.

V neděli v deset hodin dopoledne byl na koupališti festival zakončen spuštěním vlajky za zvuků brněnské skupiny Kati. Kamarád Plavčík všem na závěr poděkoval a pozval na další 36. FTP v termínu 27. – 29.5. 2011.