Bilance jubilejního desátého ročníku s konferenciérem Fanýsem ze Svitav zněla nečekané: 19 přihlášených, 19 účinkujících kapel!
Divácké hlasy ze sedmi set členného publika do trouce nejlepších nominovaly Vysočinu (Havlíčkův Brod), Pytláky (Přerov) a Sekvoj (Praha). Další v pořadí byly skupiny Brzda (Olomouc), Sevci (Nymburk), Bystřina (Brno), Domuno a Vagabundi (Česká Třebová), Kmotři (Přerov). Kamion (Náchod), Sedmikráska (Topolcany). A jako hosté již tradičně zazářili pražští Chudinkové.
Nekonečné a nevyřešené diskuze o tom, co je a co už není trampská píseň, poněkud ztlumil nápad z pořadatelské osady Zlatá řeka. Návrh zařadit do podmínek účasti jednu ze tří soutěžních písniček s datem vzniku do roku 1950 sice poněkud zkomplikoval výběr repertoáru soutěžícím kapelám, ale zároveň přinesl do programu řadu zajímavých a zapomínaných písniček.
Kromě toho se zároveň s tímto ročníkem T.O. Zlatá řeka vzdala pořadatelství festivalu a nenechal se obměkčit ani naléháním diváků, jejich peticemi i nabízenou pomocí při realizaci.
Tehdy již po třetí vstupuje do hry kamarád Fred, který se výročního desátého festivalu účastnil opět pouze v roli diváka. Jeho odhodlání nenechávat festival padnout předcházelo vystoupení z osady Zlatá řeka a navázání kontaktů s lidmi, kteří měli chuť se na pokračování soutěžní přehlídky trampské písničky podílet.
Jenomže již krátký časový odstup ukázal, že z desítek slibů a nabídek zůstalo jen pár odhodlaných. O to větší podíl práce zůstal pro ty, kteří vytrvali. V této souvislosti by mělo být uvedeno jméno kamaráda Hlada - Friga z Hranic na Moravě, který do dalšího dění dokázal zatáhnout i své přátele z Moravy. Tak vzniká sdružení K.F.T.P. - Kamarádi festivalu trampské písně. Po deseti letech však tento aktivní tahoun odchází na vlastní píseček, jímž se stává festival ve Skaličce. To ovšem nebyl ještě konec změnám, které festival provázely. Namísto předchozího zaštiťujícího SSM, což bylo v té době nezbytné, se jako grant objevuje ROH. Rozhodnuto také bylo, znovu dát hlas odborné porotě, ale zachována zůstala podmínka pro soutěžící zařadit do soutěžního bloku alespoň jeanu starou písničku vzniklou před rokem 1950.