První startovní ročník nesl červnové datum roku 1972 a konal se na místním koupališti. Stylové pódium na valníku bylo ozdobeno břízkami, hangáry před koupalištěm byly určeny pro ubytováni vystupujících a půl tisícovky diváku sedělo pod sirým nebem. Dvě předkola prosela 14 zúčastněných skupin pro večerní finále, z něhož vzešli vítězové, kteří byli mimo jiné odměněni klasickými trampskými plackami. Mluvené průvodní slovo tehdy obstaral kamarád Racek z TO Samotář.
Ve vítězné trojici prvního festivalového ročníku se umístily skupiny 1. Savana (Hradec Králové), 2. Slimáci (Česká Třebová), 3. Falešní hráči (Praha).
Zkušenost ze startovního festivalového dění jasně svědčila pro zachování dosavadního programového řádu i termínu, ale hovořila proti pořádání koncertních vystoupení na venkovních otevřených prostorách koupaliště, které se negativně podepisovaly na práci zvukové techniky. Pro další rok bylo tedy zvoleno prostředí místní sokolovny a ubytovací provizorium bylo přestěhováno blíže ke hřišti.