První trampská píseň v Jelení zazněla na "Večeru trampských písní", pořadu, který v lednu 1972 zorganizovala Základní organizace Socialistického svazu mládeže TESLA Horní Jelení spolu s T.O. Zlatá řeka.
Vystupovaly zde trampské skupiny Stoprocentní z Pardubic a Zuzanka z Černé za Bory. Na tomto večeru měla svoji premiéru píseň "Sedm žlutejch kamínků" od Heleny "Lili" Mandysové z Pardubic Celá akce se konala v domě požárníků v Horním Jelení a hlediště bylo zaplněno do posledního místa.
Obě skupiny provázel mluveným slovem Fred - Jiří Jedlička z Holic. Na malém jevišti se skupiny střídaly po 3 až 5 písních. Skupiny měly velký úspěch a pro četné žádosti diváků, museli pořadatelé tento večer opakovat v březnu téhož roku, kdy sál byl doslova přeplněn. I tento večer konferoval kamarád Fred z Holic. Diváky, až na malé vyjímky, byli trampové, ale v Horním Jelení se začalo mezi občany o trampských písničkách hovořit. Tyto večery daly základ veřejným vystoupením skupin na Jelení, hrajících trampskou píseň.

Zrodil se nápad o uspořádání festivalu trampských písní s celostátní účastní skupin i diváků. Nápad se všem líbil a začalo se jednat. Na příslušných úřadech o tom zprvu nechtěli ani slyšet, ale po několika návštěvách v Praze se nakonec museli smířit s myšlenkou, že na Jelení festival bude.
Byla pouze jediná výhrada, aby název nezněl "Celostátní festival trampských písní", ale jenom "Festival trampských písní", i když účast má celostátní význam.
Stálo to mnoho času a úsilí, ale nakonec všichni byli rádi, že se to podařilo, zejména pro velké pochopení a pomoci tehdejšího předsedy Městského národního výboru v Horním Jelení Antonína Koblížka a vedení provozovny TESLA v Horním Jelení. O malém městečku uprostřed lesů se začalo živě diskutovat v mediích i u táborových ohňů.