Jak proběhl 43. ročník FTP v Horním Jelení? 
O víkendu 25. - 27. 5. 2018 proběhl další ročník Festivalu trampských písní, tentokrát na maskovací síti podia viselo číslo 43. Páteční zapálení slavnostního ohně bylo ovlivněno nenadálým přívalem dešťových kapek, ale není špatného počasí, jen dobře pláštěnkami vyzbrojených trampů. Významným úkolem nést hořící faguli k ohni byli pověřeni kamarádi Fred, Bob z kapely Chrpa, Jana (manželka Chrapouna z kapely Brzdaři), Racek z kapely Marod a Majk z kapely Country Colaps. Celým večerem slovně provázel Zloťa z T. K. Duha. Během ohně vystoupily některé kapely přihlášené do sobotní soutěže, dále Saša Samotář, Racek z kapely Marod a také hosté festivalu – Falešná karta. 
V sobotu provázel festivalové dění naštěstí již sluneční svit a další nepředpokládatelné situace (jako páteční dvouhodinový výpadek elektřiny) netestovaly naši pořadatelskou odolnost. V klidném průběhu tedy mohla začít soutěžní předkola, ve kterých se postupně vystřídalo 10 kapel z celé republiky i Slovenska: Country Colaps Pardubice, T.H.S. Brzdaři Olomouc, FraPeRa Brno, B.P.T. Zlín, Chrpa Chrudim, Sysli Valašské Meziříčí, Grajciar Bratislava, T-Quartet Pardubice, Co dům dal Choceň, Camna Litoměřice. Na jejich vystoupení přísným zrakem a hlavně napjatým sluchem dohlíželi členové poroty: Béďa Šedifka (předseda poroty), Saša Samotář (předvedl svůj um i na podiu), Španěl, Žebrák a Jára Riedl. Průběhem celého dne nás svým bezprostředním vtipným projevem již tradičně provázel Martin Drn Nýdr.
Vzhledem k tomu, že tramping v letošním roce oslavuje 100. výročí od vzniku první trampské osady, pozvali jsme si různorodé hosty, aby nám připomněli další klasické trampské písně. Trampští bardi jako Béďa Šedifka, Tulák Charlie i Tony Linhart své vystoupení proložili vzpomínkami a veselými vtípky ze života osadních ohňů. S trampskou historií je nejvíce spjaté Mobilní trampské muzeum se stovkami různorodých exponátů, které měli návštěvníci možnost navštívit v pátek i v sobotu nedaleko areálu Festivalu.
Příznivci Festivalu v roce 2017 hlasovali a pro hosta Festivalu na tento rok zvolili partu mladých mužů s přízviskem Falešná karta. Ti se nenechali zahanbit a ukázali, že opravdu UMÍ dobře zahrát - jak na podiu, tak i mimo něj. Téměř celé obě noci probděli a prozpívali. A s nimi další kytaristé z jiných hudebních kapel a kamarádi, kteří sem právě pro tuto atmosféru, kdy se nehraje a zpívá jen na podiu, ale všude kolem, rádi jezdí. Také 83letý Béďa Šedifka (poněkolikáté obhájil cenu pro nejstaršího účastníka) ukázal, že kromě starých trampských songů zvládá hrát i písně později složené a drží krok s mladší trampskou generací muzikantů. Mezigenerační trampské setkávání je vůbec pro náš Festival poměrně specifickým průvodním jevem. Počínaje partou pořadatelů, kteří převzali pořádání Festivalu z rukou svých „rodičů“ - zakladatelů a organizátorů festivalu - a snaží se pokračovat v desítek let trvající tradici. V řadách diváků naleznete různorodé věkové skupiny – nejmladší účastnicí byla letos 3,5 měsíční Magdalenka Dolečková, která se akce účastnila spolu se svým roztomilým tříletým bráškou celý víkend. Pro stále navyšující se počet malých trampíků jsme letos připravili i dětský koutek, jehož hlavní atrakcí bylo svezení se a soutěžení na zádech bývalých pořadatelů.
Jak dopadla Festivalová soutěž?
1. místo B.P.T. – porota ocenila jejich velmi propracované vokály, výborné pěvecké i nástrojové sladění
2. místo Chrpa – o pouhý bod 
3. místo Co dům dal – řada přítomných příznivců z řad diváků jim hodila svůj hlas a získali tak navíc Cenu diváka, kytarista Aleš Večeřílek také ocenění nejlepšího zpěváka.
Další hudební ocenění získali:
Nejlepší hudebník: Marek Masaryk – Grajciar 
Nejlépe zahraná píseň do 50.let: Kosí fox – Chrpa
Nejlépe zahraná píseň z vlatní tvorby: Do Kordillér – Radek Red Tížek – FraPeRa.
Jsme rádi, že rok od roku se zvyšuje počet návštěvníků z celé republiky i zahraničí, kterým se zamlouvá trávit víkend s trampskými písničkami ve venkovním prostředí uprostřed hornojelenských borových hájů. 
Festival v Horním Jelení zůstává oproti jiným festivalům v republice specifický svým zaměřením na trampskou píseň. Diskuse nad tématem, co ještě je a není trampská píseň neustále i v řadách mezi námi pořadateli rozehrává emoce a chvílemi vášnivé diskuse. Ale když kytaristé a další muzikanti napříč generacemi, mezi nimiž je třeba i padesátiletý věkový rozdíl, sedí u ohně a společně zpívají melodické tóny, volají UMÍ, notují další a další písně, povzbuzují se opětovanými úsměvy, humorem a celkově vládne pohodová atmosféra uprostřed přírody – není to vlastně jedno?

Za Kamarády Festivalu trampských písní, z.s.
Lenka Kellerová