Na vědomost se dává, že ve dnech 26. – 28. května 2017 úspěšně proběhl další ročník Festivalu trampských písní, tentokrát  předznamenaný číslicí 42. Můžeme k tomu dodat, že více než jindy se snažil být opravdu trampský, a to přiblížením se k přírodě – celý festival se tentokrát od pátku až do neděle konal v přírodním zátiší louky u Nory v blízkosti rekreačního zařízení Radost na okraji městečka Horní Jelení. V celé mnohaleté historii festivalu to bylo teprve podruhé, kdy se tak stalo a my organizátoři jsme se celý rok obávali, jestli jsme učinili správné rozhodnutí a zda nezapláčeme nad promáčeným festivalem. Nezaplakali! Slunce prohřívalo stany před podiem chvílemi až moc a diváci si užívali poslech trampských písní od různých interpretů na čerstvém vzduchu, se svobodou volného pohybu a možností, zda poslouchat vsedě či vleže na celtě nebo karimatce. Prostě pravá festivalová pohoda, kdy vystupující a diváci mají k sobě blízko a užívají si společné muzicírování.

V páteční večer, jako již tradičně, byl za účasti značného množství trampských, ale i netrampských návštěvníků zapálen festivalový oheň. Vzpomněli jsme na kamarády, kteří odešli do trampského nebe – jednomu z nich, Květoslavu "Plzeňákovi" Běleckému, trampskému kytaristovi a výtvarníkovi,kamarád „Zoli“ udělil „in memoriam“ trampského Oskara. Poté se již rozběhl hudební večer, kterým provázel s lehkostí a vtipem René „Racek“ Matlášek z ostravských Marodů, který, vedle dalších šesti kapel, nás spolu s manželkou svým vystoupením naladil na sobotní festivalové dění.

Jaké kapely  nám tentokrát na festival přijely zahrát? Bylo jich 11 následujících: Otisk Nový Rychnov, Plamene Bratislava, Co dům dal Choceň, T.H.S. Brzdaři z Olomouce, Country Colaps Pardubice, Choroši Střední Čechy, T-Quartet Pardubice, Camna Litoměřice, Užovky z pytle ven Železnice, Medvědi Česká Třebová, Chrpa Chrudim. Mnohé z nich k nám jezdí dlouhá léta, některé přijely poprvé, ale všechny se musely popasovat s interpretací klasické trampské písně do 50. let a potěšit diváky i dalšími více či méně trampskými nápěvy za použití různých hudebních nástrojů a vokálů. Diváci projevili svůj laický posluchačský názor a zvolili jako nejlepší skupinu Otisk. Bedlivě všechny interprety po celý den poslouchala porota složená z odborníků na trampskou notu vzatých: Stani Koucká Nodlová, Jan „Jelen“ Novotný, Saša „Samotář“ Prokeš, Jan „Španěl“ Vejvoda, Petr „Kolump“ Skalický.

Jejich hodnocení pak dopadlo následovně:DSC 0822m

  1. 1. Brzdaři Olomouc

  2. 2. Chrpa Chrudim

  3. 3. Otisk Nový Rychnov
Jako každoročně byly uděleny další ceny:

Nejlepší zpěvák - Karel Kraus z kapely Medvědi

Nejlepší hudebník – Tomáš Vyhnálek – Country Colaps

Nejlépe zahraná píseň do 50. let – Chrpa Chrudim a její Kosí fox

Nejlépe zahraná píseň z vlastní tvorby – Choroši a jejich Cancák

Cenu poroty za hru na foukací harmoniku obdržel Vlasta Chovaneček z kapely Camna.



Prokázalo se opět, že na náš festival jezdí generace od nejmladších (dvouměsíční Emička Širůčková) až po zkušenostmi protřelé trampy, kterým je například Tulák Charlie, který nám předvedl i něco ze svého pěveckého a kytarového umu. Rádi jsme mezi sebou přivítali také nejvzdálenější účastnici, královnu bluegrassu, Lilku Pavlak ze Švýcarska. Na výborném zvuku se opět podílel Lukáš „Ášek“ Faltus. Protože mluvené slovo na festivalech také nesmí chybět, o to se s humorem sobě vlastním postaral k našemu festivalu dlouhá léta přináležící konferenciér – Martin „Drn“ Nýdr.

Žánrovou různorodost a živý hudební prožitek vneslo do sobotního podvečera vystoupení hostů – známé brněnské kapely F.T. Prim, která se pohybuje na rozhraní folku, trampu, ale chvílemi i bluegrassu a bigbeatu. Klasicky trampský nádech naopak mělo vystoupení dalších hostů – Tuláka Charlieho a členů poroty, jejichž výstup byl velmi zdařilý.

Celou festivalovou pohodu s vůní jehličí bohužel nám organizátorům a návštěvníkům narušily krádeže a zničení zapůjčeného přístěnku od pivovaru Rebel – podobným věcem se však na velkých akcích bohužel nedá zabránit.

Ukázalo se i letos, že Festival trampských písní v Horním Jelení zůstává pro návštěvníky místem pro „setkávání“ – známých, různých generací, hudebníků, kteří hrají nejenP1670062mom na festivalovém podiu, ale jamují do noci rozprostřeni po areálu. Kromě trampské písně zde mají účastníci možnost se blíže seznámit i s trampskou historií prostřednictvím zajímavé a exponáty nabité výstavy Mobilního trampského muzea. S trampskou historií je spjatá také aktivita Trampských archivů (archiv trampských písní, archiv trampských osad a další), jejichž zástupci stále pracují na aktualizaci a dalším rozvoji archivů a vítají zájemce z řad veřejnosti.

Festival bychom nemohli pořádat bez významné podpory sponzorů a partnerů. Děkujeme Countryradiu a Českému rozhlasu Pardubice za možnost pozvat diváky na festival prostřednictvím rozhlasových vln. Děkujeme Pardubickému kraji, městu Horní Jelení a v poslední době i Ministerstvu kultury za dlouhodobou finanční podporu akce, dalším menším sponzorů za věcné ceny.