O víkendu 27. - 29. 5. 2016 se v Horním Jelení uskutečnil 41. ročník Festivalu trampských písní.

Již podruhé byl ubytovací prostor festivalu umístěn na louce vedle areálu Nory u rekreačního zařízení Radost. Na tomto místě byl v pátek ve 21 hodin zapálen slavnostní festivalový oheň. Hořící fagule tentokrát nesli významní hosté festivalu – 91letý šerif osady T.O Polárka Sáva Dědič, kytaristka Helena z trampského Dua Blanice, slovenští kamarádi Túlavá Sestra Vladka a Pán Brat Vladko v obleku Pony Expressu, jako doprovod nemohli chybět zástupci mladé trampské generace. Moderátor Lobo nás svým svérázným humorným projevem provázel večerem a představil trampské kapely, jejichž vystoupení nás mělo naladit na sobotní soutěž.

Tradiční místo sobotní festivalové přehlídky – sokolovnu – jsme museli opustit kvůli nevyhovujícímu technickému stavu. Po rozvážném hledání nového místa konání jsme nakonec vybrali hornojelenské kino, od kterého jsme si slibovali zejména dobré zázemí pro kapely a ochranu před rozmary počasí pro diváky – což se opět ukázalo jako příhodné. Letošní ročník zaznamenal další prvenství, bohužel, a to v nejmenším počtu přihlášených soutěžních kapel. Během dopoledne a odpoledne jsme si mohli poslechnout písně zahrané osmi hudebními skupinami : Plamene z Bratislavy, Co dům dal z Chocně, Hvězda z Moravy, Country Colaps z Pardubic, B.P.T. ze Zlína, Chrpa z Chrudimi, Choroši ze středních Čech a T.K. Duha z Čebína. Nemohla chybět porota složená z odborníků na trampskou notu – seděli v ní Mirek Švenda z Tramp Clubu Praha, Jan "Jelen" Novotný z kapely Šíny, Ladislav "Chrapoun" Táborský z THS Brzdaři, Saša "Samotář" Prokeš, vedení poroty se ujal Rosťa Černý z Dua Blanice. Porota i diváci rozhodli o postupu šesti kapel do finále, které bylo otevřeno vystoupením hostů, tentokrát složených ze členů poroty – T.H.S. Brzdaři Olomouc, Duem Blanice a dvojicí kytaristů - Jan "Jelen" Novotný a Saša "Samotář" Prokeš. Vystoupení kapel bylo prokládáno losováním tomboly, kdy výhry udělaly šťastnými řadu diváků sedících v publiku. Chvíle při losování hlavní ceny, kterou bylo sezónní vstupné na koupaliště Cihelna v Pardubicích, byly opravdu napínavé a nakonec cena doputovala ke šťastlivci Vlkovi z Pardubic.

Jste napjatí, jak festivalová soutěž nakonec dopadla? Ukazuje se, že do Horního Jelení jezdí již opakovaně hudební kvalita, která nachází ocenění, jak u diváků, tak u trampských muzikantských bardů v porotě. 1. místo opět obhájilo sedmihlasé seskupení ze Zlína s názvem B.P.T., jejichž vokální a instrumentální projev je velmi působivý. Jejich velkou oporou je mimo jiné zpěvačka Maťulína (cena pro nejlepšího zpěváka). Chrpa Chrudim v novém personálním složení obhájila již poněkolikáté druhé místo. Nově se na přední místa probojovala stoupající mladá kapela na pomyslném českém trampském podiu - Choroši, jejichž celkový projev vyzvedli také diváci svojí volbou při Ceně diváka, i porota ocenila jejich kvality při vyhlášení nejlépe zahrané písně do 50.let a nejlepší vlastní skladby. Mandolinista z kapely Plamene pak obdržel placku pro nejlepšího hudebníka.

Že festival není záležitostí pouze regionální, ale i celosvětovou, dokazuje účast návštěvníků a kapel nejen z oblastí za blízkými hranicemi naší republiky – tornu pro nejvzdálenějšího účastníka si letos odváží kamarád až na Floridu. Devítiměsiční Jiříček dostal dort jako nejmladší účastník festivalu a o 90 let starším oceněným byl trampský skladatel, jeden z posledních členů trampské partyzánské brigády a dlouholetý šerif T.O. Polárka z Hradce Králové, Sáva Dědič, který v pátek u slavnostního ohně obdržel i "Trampského Oscara" z rukou kamaráda Zloti.

Těší nás, že k nám trampské hudební kapely jezdí rády, jak to vyjádřila při závěrečné děkovačce B.P.T. Budeme rádi, pokud tomu tak bude i nadále. Návštěvnost diváků zůstává okolo počtu 150 platících - věříme, že nám zůstanete nakloněni a zase se s Vámi shledáme. Otázkou do budoucna zůstává místo konání festivalu tak, aby vyhovovalo všem zúčastněným.

Zajímavý doprovodný program v podobě Fredova trampského mobilního muzea dolaďuje celkovou atmosféru festivalu zaměřeného na přenos trampských tradic a udržení živé trampské písničky. Ta na našem festivalu opravdu stále žije a vzkvétá, a doufáme, že se nám bude dařit pro ni zařizovat takové podmínky, aby mohla linout své tóny mezi trampské publikum i v dalších letech.

Lenka Kellerová