38. Festival trampských písní

ohen38Jelení se po roce opět zazelenalo kamarády, kteří přijeli na již 38. Festival trampských písní, který se tradičně konal poslední celý květnový víkend.

V pátek se v areálu koupaliště konal od 21 hodin slavnostní festivalový oheň, u kterého se nesoutěžně představili přihlášené skupiny.

V sobotu ráno se festivalový maraton přesunul do sokolovny, kde od 10 a 14 hodin proběhli soutěžní předkola. Diváci a odborná porota ve složení: Tony Linhart - Praha, Milada Babula Handlířová - Olomouc, Béďa Šedivka Röhrich - Plzeň, Jan Jelen Novotný - Ostrava a Sandy Nosek - Šternberk vybrali osm nejlepších hudebních těles do finále. To začalo nejprve galankoncertem hostů ve kterém vystoupil nejprve Béďa Šedivka z Plzně a po něm Tony Linhart (Pacifik) z Prahy.

Diváckou cenu letos získala skupina TS červen 29 z Třebíče. Ortel v soutěži vyřkla porota takto: nejlepší zpěvačkou byla sopranistka z BPT Zlín, nejlepším hudebníkem byl banjista z Dřeváků Slaný, nejlépe zahraná píseň do 50 let byla píseň Cariboo od BPT Zlín. Nejlépe zahranou písní vlastní tvorby bylo Údolí medvědů v podání Marod Ostrava. Vítězem se stala skupina BPT Zlín, 2. Chrpa Chrudim, 3. Kati Brno, 4. Dřeváci Slaný, 5. Marod Ostrava, 6. Co dům dal Choceň, 7. Country Colaps Pardubice, 8. Červen 29 Třebíč.

tinokapelaNejmladším účastníkem FTP byl Alešek Dragon z Cetkovic, nejvzdálenějším účastníkem byla Lilka Pavláková ze Švýcarska a mimořádné ocenění za příkladné spolupořádání celosvětových potlachů obdržel Satan Plevka z Kanady. Hlavní cenu zájezd do Španělska v tombole vyhrál Honza Šotola z Pardubic.

O mluvené slovo se postarali Roman Dostál z Chrudimi a Martin Drn Nýdr z Pardubic. Zvukovým mistrem byl Lukáš Ášek Faltus z Kunčic.

V doprovodném programu byla nabídka archívu trampských-ohňových písní, archívu minulých a současných českých i slovenských trampských osad a Mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů, o které podle knihy návštěv byl značný zájem a kladné hodnocení návštěvníků.

tonylinhartCelý festival byl zakončen v neděli v 10 hodin na koupališti, kde se na závěr ukázala vítězná skupina a byla spuštěna pořadatelská vlajka. Děkujeme sponzorům, zaměstnancům města za vytvoření podmínek pro pořádání festivalu, návštěvníkům za účast a všem přiložili ruku k dílu děkujeme obzvláště. Festival totiž bude pokaždé takový, jaký si ho uděláme, kamarádi! Všichni se již těšíme na další ročník. Ahoj na 39. FTP 2014!