Historie festivalu

Z části převzato z publikace Hanky Hosnedlové "Festival trampských písní (Písničky s vůní jehličí)"
Novější doplňky Jiří "Fred" Jedlička.

Na vědomost se dává, že ve dnech 26. – 28. května 2017 úspěšně proběhl další ročník Festivalu trampských písní, tentokrát  předznamenaný číslicí 42. Můžeme k tomu dodat, že více než jindy se snažil být opravdu trampský, a to přiblížením se k přírodě – celý festival se tentokrát od pátku až do neděle konal v přírodním zátiší louky u Nory v blízkosti rekreačního zařízení Radost na okraji městečka Horní Jelení. V celé mnohaleté historii festivalu to bylo teprve podruhé, kdy se tak stalo a my organizátoři jsme se celý rok obávali, jestli jsme učinili správné rozhodnutí a zda nezapláčeme nad promáčeným festivalem. Nezaplakali! Slunce prohřívalo stany před podiem chvílemi až moc a diváci si užívali poslech trampských písní od různých interpretů na čerstvém vzduchu, se svobodou volného pohybu a možností, zda poslouchat vsedě či vleže na celtě nebo karimatce. Prostě pravá festivalová pohoda, kdy vystupující a diváci mají k sobě blízko a užívají si společné muzicírování.

V páteční večer, jako již tradičně, byl za účasti značného množství trampských, ale i netrampských návštěvníků zapálen festivalový oheň. Vzpomněli jsme na kamarády, kteří odešli do trampského nebe – jednomu z nich, Květoslavu "Plzeňákovi" Běleckému, trampskému kytaristovi a výtvarníkovi,kamarád „Zoli“ udělil „in memoriam“ trampského Oskara. Poté se již rozběhl hudební večer, kterým provázel s lehkostí a vtipem René „Racek“ Matlášek z ostravských Marodů, který, vedle dalších šesti kapel, nás spolu s manželkou svým vystoupením naladil na sobotní festivalové dění.

Jaké kapely  nám tentokrát na festival přijely zahrát? Bylo jich 11 následujících: Otisk Nový Rychnov, Plamene Bratislava, Co dům dal Choceň, T.H.S. Brzdaři z Olomouce, Country Colaps Pardubice, Choroši Střední Čechy, T-Quartet Pardubice, Camna Litoměřice, Užovky z pytle ven Železnice, Medvědi Česká Třebová, Chrpa Chrudim. Mnohé z nich k nám jezdí dlouhá léta, některé přijely poprvé, ale všechny se musely popasovat s interpretací klasické trampské písně do 50. let a potěšit diváky i dalšími více či méně trampskými nápěvy za použití různých hudebních nástrojů a vokálů. Diváci projevili svůj laický posluchačský názor a zvolili jako nejlepší skupinu Otisk. Bedlivě všechny interprety po celý den poslouchala porota složená z odborníků na trampskou notu vzatých: Stani Koucká Nodlová, Jan „Jelen“ Novotný, Saša „Samotář“ Prokeš, Jan „Španěl“ Vejvoda, Petr „Kolump“ Skalický.

Jejich hodnocení pak dopadlo následovně:DSC 0822m

  1. 1. Brzdaři Olomouc

  2. 2. Chrpa Chrudim

  3. 3. Otisk Nový Rychnov
Jako každoročně byly uděleny další ceny:

Nejlepší zpěvák - Karel Kraus z kapely Medvědi

Nejlepší hudebník – Tomáš Vyhnálek – Country Colaps

Nejlépe zahraná píseň do 50. let – Chrpa Chrudim a její Kosí fox

Nejlépe zahraná píseň z vlastní tvorby – Choroši a jejich Cancák

Cenu poroty za hru na foukací harmoniku obdržel Vlasta Chovaneček z kapely Camna.



Prokázalo se opět, že na náš festival jezdí generace od nejmladších (dvouměsíční Emička Širůčková) až po zkušenostmi protřelé trampy, kterým je například Tulák Charlie, který nám předvedl i něco ze svého pěveckého a kytarového umu. Rádi jsme mezi sebou přivítali také nejvzdálenější účastnici, královnu bluegrassu, Lilku Pavlak ze Švýcarska. Na výborném zvuku se opět podílel Lukáš „Ášek“ Faltus. Protože mluvené slovo na festivalech také nesmí chybět, o to se s humorem sobě vlastním postaral k našemu festivalu dlouhá léta přináležící konferenciér – Martin „Drn“ Nýdr.

Žánrovou různorodost a živý hudební prožitek vneslo do sobotního podvečera vystoupení hostů – známé brněnské kapely F.T. Prim, která se pohybuje na rozhraní folku, trampu, ale chvílemi i bluegrassu a bigbeatu. Klasicky trampský nádech naopak mělo vystoupení dalších hostů – Tuláka Charlieho a členů poroty, jejichž výstup byl velmi zdařilý.

Celou festivalovou pohodu s vůní jehličí bohužel nám organizátorům a návštěvníkům narušily krádeže a zničení zapůjčeného přístěnku od pivovaru Rebel – podobným věcem se však na velkých akcích bohužel nedá zabránit.

Ukázalo se i letos, že Festival trampských písní v Horním Jelení zůstává pro návštěvníky místem pro „setkávání“ – známých, různých generací, hudebníků, kteří hrají nejenP1670062mom na festivalovém podiu, ale jamují do noci rozprostřeni po areálu. Kromě trampské písně zde mají účastníci možnost se blíže seznámit i s trampskou historií prostřednictvím zajímavé a exponáty nabité výstavy Mobilního trampského muzea. S trampskou historií je spjatá také aktivita Trampských archivů (archiv trampských písní, archiv trampských osad a další), jejichž zástupci stále pracují na aktualizaci a dalším rozvoji archivů a vítají zájemce z řad veřejnosti.

Festival bychom nemohli pořádat bez významné podpory sponzorů a partnerů. Děkujeme Countryradiu a Českému rozhlasu Pardubice za možnost pozvat diváky na festival prostřednictvím rozhlasových vln. Děkujeme Pardubickému kraji, městu Horní Jelení a v poslední době i Ministerstvu kultury za dlouhodobou finanční podporu akce, dalším menším sponzorů za věcné ceny.

O víkendu 27. - 29. 5. 2016 se v Horním Jelení uskutečnil 41. ročník Festivalu trampských písní.

Již podruhé byl ubytovací prostor festivalu umístěn na louce vedle areálu Nory u rekreačního zařízení Radost. Na tomto místě byl v pátek ve 21 hodin zapálen slavnostní festivalový oheň. Hořící fagule tentokrát nesli významní hosté festivalu – 91letý šerif osady T.O Polárka Sáva Dědič, kytaristka Helena z trampského Dua Blanice, slovenští kamarádi Túlavá Sestra Vladka a Pán Brat Vladko v obleku Pony Expressu, jako doprovod nemohli chybět zástupci mladé trampské generace. Moderátor Lobo nás svým svérázným humorným projevem provázel večerem a představil trampské kapely, jejichž vystoupení nás mělo naladit na sobotní soutěž.

Tradiční místo sobotní festivalové přehlídky – sokolovnu – jsme museli opustit kvůli nevyhovujícímu technickému stavu. Po rozvážném hledání nového místa konání jsme nakonec vybrali hornojelenské kino, od kterého jsme si slibovali zejména dobré zázemí pro kapely a ochranu před rozmary počasí pro diváky – což se opět ukázalo jako příhodné. Letošní ročník zaznamenal další prvenství, bohužel, a to v nejmenším počtu přihlášených soutěžních kapel. Během dopoledne a odpoledne jsme si mohli poslechnout písně zahrané osmi hudebními skupinami : Plamene z Bratislavy, Co dům dal z Chocně, Hvězda z Moravy, Country Colaps z Pardubic, B.P.T. ze Zlína, Chrpa z Chrudimi, Choroši ze středních Čech a T.K. Duha z Čebína. Nemohla chybět porota složená z odborníků na trampskou notu – seděli v ní Mirek Švenda z Tramp Clubu Praha, Jan "Jelen" Novotný z kapely Šíny, Ladislav "Chrapoun" Táborský z THS Brzdaři, Saša "Samotář" Prokeš, vedení poroty se ujal Rosťa Černý z Dua Blanice. Porota i diváci rozhodli o postupu šesti kapel do finále, které bylo otevřeno vystoupením hostů, tentokrát složených ze členů poroty – T.H.S. Brzdaři Olomouc, Duem Blanice a dvojicí kytaristů - Jan "Jelen" Novotný a Saša "Samotář" Prokeš. Vystoupení kapel bylo prokládáno losováním tomboly, kdy výhry udělaly šťastnými řadu diváků sedících v publiku. Chvíle při losování hlavní ceny, kterou bylo sezónní vstupné na koupaliště Cihelna v Pardubicích, byly opravdu napínavé a nakonec cena doputovala ke šťastlivci Vlkovi z Pardubic.

Jste napjatí, jak festivalová soutěž nakonec dopadla? Ukazuje se, že do Horního Jelení jezdí již opakovaně hudební kvalita, která nachází ocenění, jak u diváků, tak u trampských muzikantských bardů v porotě. 1. místo opět obhájilo sedmihlasé seskupení ze Zlína s názvem B.P.T., jejichž vokální a instrumentální projev je velmi působivý. Jejich velkou oporou je mimo jiné zpěvačka Maťulína (cena pro nejlepšího zpěváka). Chrpa Chrudim v novém personálním složení obhájila již poněkolikáté druhé místo. Nově se na přední místa probojovala stoupající mladá kapela na pomyslném českém trampském podiu - Choroši, jejichž celkový projev vyzvedli také diváci svojí volbou při Ceně diváka, i porota ocenila jejich kvality při vyhlášení nejlépe zahrané písně do 50.let a nejlepší vlastní skladby. Mandolinista z kapely Plamene pak obdržel placku pro nejlepšího hudebníka.

Že festival není záležitostí pouze regionální, ale i celosvětovou, dokazuje účast návštěvníků a kapel nejen z oblastí za blízkými hranicemi naší republiky – tornu pro nejvzdálenějšího účastníka si letos odváží kamarád až na Floridu. Devítiměsiční Jiříček dostal dort jako nejmladší účastník festivalu a o 90 let starším oceněným byl trampský skladatel, jeden z posledních členů trampské partyzánské brigády a dlouholetý šerif T.O. Polárka z Hradce Králové, Sáva Dědič, který v pátek u slavnostního ohně obdržel i "Trampského Oscara" z rukou kamaráda Zloti.

Těší nás, že k nám trampské hudební kapely jezdí rády, jak to vyjádřila při závěrečné děkovačce B.P.T. Budeme rádi, pokud tomu tak bude i nadále. Návštěvnost diváků zůstává okolo počtu 150 platících - věříme, že nám zůstanete nakloněni a zase se s Vámi shledáme. Otázkou do budoucna zůstává místo konání festivalu tak, aby vyhovovalo všem zúčastněným.

Zajímavý doprovodný program v podobě Fredova trampského mobilního muzea dolaďuje celkovou atmosféru festivalu zaměřeného na přenos trampských tradic a udržení živé trampské písničky. Ta na našem festivalu opravdu stále žije a vzkvétá, a doufáme, že se nám bude dařit pro ni zařizovat takové podmínky, aby mohla linout své tóny mezi trampské publikum i v dalších letech.

Lenka Kellerová

40. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení

 

Ve dnech 29. - 31.5.2015 se uskutečnil další ročník Festivalu trampských písní, tentokrát čtyřicátý. Vzhledem ke kulatinám jsme chtěli tento ročník pojmout netradičně a trochu slavnostně, pro návštěvníky festivalu jsme přichystali řadu novinek a zpestření festivalového programu (např. prvně vydané festivalové noviny s informacemi a statistikami z historie festivalu, promítání filmu Jelení z roku 1989 zachycujícího atmosféru festivalu, nové festivalové nástěnky).

Nové bylo místo konání pátečního programu – slavnostní oheň byl zapálen ve 21 hodin na louce u rekreačního zařízení Radost, poblíž mysliveckého areálu Nora. Hranici ve tvaru šestiboké hvězdy zapalovali zástupci mladé generace - skautky z Horního Jelení a členové Thompsonových vlků z Kostelce nad Orlicí.

U plápolajícího ohně se večer představilo pět trampských kapel – Kamarádi Staré řeky z Berouna, TS Červen 29 Třebíč, Co dům dal Choceň, Marodi Ostrava a B.P.T. Zlín. Interpretovanými písněmi naladily návštěvníky na plánovaný sobotní program v sokolovně, který měl mít hvězdné obsazení – pozvanými kapelami byli vítězové uplynulých ročníků festivalu, ať už to byli vítězové zvolení diváky nebo porotou. Návštěvníci festivalu se tak mohli těšit například na známé Chudinky, Cestáře nebo Zlatý Orel z Prahy, kteří vyhráli v první dvacítce pořádaných ročníků festivalu. Mezi vystupujícími dále byla chrudimská Chrpa, Žůžo band Hradec Králové, Co dům dal Choceň, B.P.T. Zlín, TS Červen 29 Třebíč, kapela držící mnohá ocenění festivalu - Kamarádi Staré řeky Beroun.

Od generačně mladších kapel jsme si vyslechli Marody z Ostravy, Lístek z Prahy, Přístav a Katy z Brna a Tempo di vlak z Ostravy. Sedící v sále sokolovny jsme také chtěli zaujmout vystoupením hostů významně spjatých s trampskou písní, mezi kterými nebyl nikdo jiný než Tony Linhart, Béďa Šedivka a Kamarádi táborových ohňů. Diváci tedy měli o uspokojení svých sluchových buněk postaráno do 23 hodin, kdy byla vyhlášena divácká cena. Kapelou, která obdržela nejvíce hlasů od diváků 40. ročníku festivalu, se stala klasická trampská kapela složená z humorné party osadníků Kamarádů Staré řeky Beroun.

To, že na festival do Horního Jelení jezdí všechny generace i návštěvníci z různých koutů nejen naší republiky, ale celého světa, vždy dokazují ceny udělené nejmladšímu účastníkovi (v letošním roce téměř půlroční Zuzanka od kamaráda Čika), nejstaršímu účastníkovi (host Béďa Šedivka – 80 let) i nejvzdálenější účastnici – kamarádka Dáša z Chicaga. Těší nás také, že oslav 40 ročníku festivalu se zúčastnil mnohem větší počet diváků než v předchozích letech. Ti mohli přihlížet večernímu křtu unikátního festivalového CD, na kterém jsou obsaženy písně interpretované různými kapelami na různých ročnících přímo v sokolovně Horního Jelení. CD bylo pokřtěno významnými osobnostmi mezi nimiž byli zástupci trampských kapel, Béďa Šedivka, kamarádka Lilka ze Švýcarska, zakladatel festivalu Fred se současným hlavním organizátorem Plavčíkem a kamarád „ZOLI“, který předával v průběhu festivalu trampské oskary vybraným osobnostem trampského života.

Zájemci o trampskou historii měli možnost v průběhu pátka a soboty navštívit v areálu RZ Radost rozsáhlou expozici Mobilního trampského muzea českých slovenských trampů, která je svým objemem a unikátností exponátů jedinečná a velmi zajímavá.

Co popřát Festivalu trampských písní v Horním Jelení do dalších let?

Aby neztratil ze své jedinečnosti a unikátnosti v zacílení na trampskou píseň. Aby se kromě stálic starších trampských kapel stále objevovaly i nové a mladší, které tento žánr oslovuje a mají divákům, kteří o trampskou píseň stojí, co předat. Aby se pořadatelům dařilo udržet si sílu, neutuchající nadšení i týmovou jednotu při organizování akce. Aby přetrvávala podpora obce, Pardubického kraje i sponzorů. A hlavně – ať neupadá, ale přibývá počet těch, kteří si neumí představit, že by poslední květnový víkend trávili jinde než u ohně a v sokolovně na Horním Jelení.

Za Kamarády Festivalu Trampských Písní

Lenka Kellerová

P1580023

39. Festival trampských písní v Horním Jelení

Rok se s rokem sešel a my jsme Vás zase mohli přivítat nedaleko Pardubic a to přímo v Horním Jelení. Jak je již dlouholetou tradicí, proběhl ve dnech 23. - 25. května již 39. Festival trampských písní.

Festival byl zahájen pátečním zapálením ohně na koupališti, kde se představily posluchačům kapely, které se následně účastnily sobotního soutěžního maratonu v sokolovně.

Celým pátečním večerem nás provázel kamarád Dušan "Lobo" Leitgeb, kterého můžete znát jako člena trampské kapely Kati z Brna. Panovala jako vždy výborná atmosféra a to i přes tradiční deštivé počasí, které ani trochu nezkazilo dobrou náladu a i přes které u ohně zůstalo spoustu posluchačů.

V sobotu v 10:00 hodin byla zahájena soutěžní přehlídka kapel, která byla rozdělena na dopolední a odpolední předkola. Finálový večer zahájil trampský písničkář Vojta “Kiďák“ Tomáško, který nejen, že zahrál spousty svých písniček, ale také velice bavil sál svými historkami ze života. Sobotní program konferovali kamarádi Martin "Drn" Nýdr a Karel "Krakonoš" Kyncl.

Celá sobota byla pod bedlivým dohledem pětičlenné poroty a to ve složení: Helena "Lilly" Mandysová, Věra "Medvědica" Boháčová, Milan "Ranč" Belza, Karel "Windy Bill" Venzara a předsedou poroty Bohumilem "Šedivkou" Röhrichem.

Porota vybrala z odpoledních předkol šest kapel, které postoupily do finále. Jako vždy dostali slovo i diváci, kteří pomocí hlasovacích lístků mohli z každého předkola poslat jednu kapelu do finále.

Letos se diváci i porota shodli na kvalitě kapel, divácké hlasy tedy jen utvrdily kapely v jejich postupu.

Během finálového večera se na podiu střídaly opravdu kvalitní kapely, letos skutečně nebylo lehké vybrat z kapel ty nejlepší. Mým favoritem pro letošní rok byla kapela LaPeFa a Choroši a dle jejich umístění i porota ocenila jejich kvality.

Kapely, vokalisté, instrumentalisté a jejich umístění:

Nejlepším zpěvákem byl jmenován Radek "Red" Tížek z kapely LaPeFa

Nejlepším hudebníkem Dan Bednář z kapely Dřeváci

Nejlépe zahranou písní do 50. let byla píseň "U řeky Zambezi" kapely Marod

Nejlépe zahranou písní z vlastní tvorby byla píseň "Dík za ten víkend" kapely Choroši

Divákům se nejvíce líbila rodinná kapela Marod z Ostravy

Vítězné pořadí kapel:

1. BPT Zlín

2. LaPeFa Brno - Choceň

3. Marod Ostrava

4. Choroši - Střední Čechy

5. Dřeváci - Slaný

6. KoYoTi - Rtyně v Podkrk., Pardubice

Nejmladším účastníkem festivalu byl vyhlášen teprve sedmi měsíční Simonka Uhlířová ze Sezemic

Nejvzdálenější byla kamarádka Dáša Bradáčová z Chicaga

Zájezd vyhrál a do Španělska se rozjede Luboš Vejmola, basák kapely MAROD.

KidakFestival měl i své tradiční doprovodné akce, jako například expozici mobilního trampského muzea českých a slovenských trampů. V letošním roce bylo muzeum zase o něco plnější a bylo se tedy opravdu na co dívat a hlavně vzpomínat.

Tradičně byl po celou sobotu přístupný i archív trampských písní a archív současných i minulých, českých i slovenských trampských osad.

Je třeba hlavně poděkovat zvukaři Lukášovi "Áškovi" Faltusovi z Kunčic u Letohradu, který se své role zhostil již asi po 12. na výbornou. Celý festivalový maraton byl zakončen v neděli v deset hodin na koupališti spuštěním festivalové vlajky, a protože vítězná skupina BPT Zlín musela ještě v sobotu večer odjet, tak ji zastoupila skupina LaPeFa.

V letošním roce to byl již 39. ročník. Tento ročník pro mě osobně byl znakem nečekaných setkání a trampské vodovzdornosti, kdy se hrálo a zpívalo bez ohledu na černá mračna nad námi.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem sponzorům, pořadatelům, zaměstnancům města Horní Jelení, trampskému oddílu Thompsonovi vlci z Kostelce nad Orlicí, skautkám z Horního Jelení a všem zúčastněným. Příští rok nás čeká jubilejní 40. ročník Festivalu trampských písní v Horním Jelení. Jste všichni srdečně zváni.

Ahoj!

Megí, KFTP

38. Festival trampských písní

ohen38Jelení se po roce opět zazelenalo kamarády, kteří přijeli na již 38. Festival trampských písní, který se tradičně konal poslední celý květnový víkend.

V pátek se v areálu koupaliště konal od 21 hodin slavnostní festivalový oheň, u kterého se nesoutěžně představili přihlášené skupiny.

V sobotu ráno se festivalový maraton přesunul do sokolovny, kde od 10 a 14 hodin proběhli soutěžní předkola. Diváci a odborná porota ve složení: Tony Linhart - Praha, Milada Babula Handlířová - Olomouc, Béďa Šedivka Röhrich - Plzeň, Jan Jelen Novotný - Ostrava a Sandy Nosek - Šternberk vybrali osm nejlepších hudebních těles do finále. To začalo nejprve galankoncertem hostů ve kterém vystoupil nejprve Béďa Šedivka z Plzně a po něm Tony Linhart (Pacifik) z Prahy.

Diváckou cenu letos získala skupina TS červen 29 z Třebíče. Ortel v soutěži vyřkla porota takto: nejlepší zpěvačkou byla sopranistka z BPT Zlín, nejlepším hudebníkem byl banjista z Dřeváků Slaný, nejlépe zahraná píseň do 50 let byla píseň Cariboo od BPT Zlín. Nejlépe zahranou písní vlastní tvorby bylo Údolí medvědů v podání Marod Ostrava. Vítězem se stala skupina BPT Zlín, 2. Chrpa Chrudim, 3. Kati Brno, 4. Dřeváci Slaný, 5. Marod Ostrava, 6. Co dům dal Choceň, 7. Country Colaps Pardubice, 8. Červen 29 Třebíč.

tinokapelaNejmladším účastníkem FTP byl Alešek Dragon z Cetkovic, nejvzdálenějším účastníkem byla Lilka Pavláková ze Švýcarska a mimořádné ocenění za příkladné spolupořádání celosvětových potlachů obdržel Satan Plevka z Kanady. Hlavní cenu zájezd do Španělska v tombole vyhrál Honza Šotola z Pardubic.

O mluvené slovo se postarali Roman Dostál z Chrudimi a Martin Drn Nýdr z Pardubic. Zvukovým mistrem byl Lukáš Ášek Faltus z Kunčic.

V doprovodném programu byla nabídka archívu trampských-ohňových písní, archívu minulých a současných českých i slovenských trampských osad a Mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů, o které podle knihy návštěv byl značný zájem a kladné hodnocení návštěvníků.

tonylinhartCelý festival byl zakončen v neděli v 10 hodin na koupališti, kde se na závěr ukázala vítězná skupina a byla spuštěna pořadatelská vlajka. Děkujeme sponzorům, zaměstnancům města za vytvoření podmínek pro pořádání festivalu, návštěvníkům za účast a všem přiložili ruku k dílu děkujeme obzvláště. Festival totiž bude pokaždé takový, jaký si ho uděláme, kamarádi! Všichni se již těšíme na další ročník. Ahoj na 39. FTP 2014!