Historie festivalu

Netradičně tradiční 45. ročník Festivalu trampských písní 2021

Při přípravách 45. ročníku Festivalu trampských písní jsme přemýšleli o tom, čím bychom festival zpestřili. Nakonec nám to zařídil život sám. V roce 2020 neproběhl festival kvůli koronavirové epidemii vůbec. Na počátku roku 2021, v době nárůstu kovidových čísel a nejasných výhledů na budoucnost, padl nápad uspořádat festival online. Nikdo z nás s tím neměl zkušenost a jak to tak většinou bývá, nepředstavovali jsme si, kolik zatím nakonec bude starostí a hodin práce. Oslovili jsme kapely, které měly za úkol zaslat videa se třemi trampskými písničkami, jednou z toho starou trampskou vzniklou do roku 1950 (tradiční podmínka účasti v soutěži). Zvukaře Lukáše Faltuse jsme vydatně zaměstnali zvukovou a grafickou úpravou videí. Dobrá práce se podařila a od 8. 5. 2021 měli příznivci trampských písniček možnost shlédnout na našich webových stránkách www.kftp.cz 17 videí různých kapel z celé republiky i ze Slovenska s celkem padesáti jedna písničkami. Nelehký úkol vybrat jednu ze skupin jako nejlepší měli jak samotní diváci, tak i členové poroty, kteří kromě bodování všech kapel hlasovali i v dalších kategoriích (nejlépe zahraná píseň do roku 1950, nejlepší autorská píseň, nejlepší hudebník/ce či nejlepší zpěvák/čka). Hlasování bylo ukončeno 23. 5. 2021 a jsme rádi, že příležitosti vyjádřit svůj názor využilo 1130 hlasujících. Cenu diváka soutěžního online festivalu nakonec získala kapela J.T.H. & Kotlik Sisters Střední Čechy.J.T.H. & Kotlik Sisters

Vzhledem k uvolnění opatření v oblasti kultury ke konci května 2021 jsme se rozhodovali, zda festivalový den naživo uspořádat. Dodali jsme si odvahy, nezalekli se kovidových opatření a s ohledem na zájem zejména kapel, které po době kulturního temna měly velkou chuť se účastnit živého hraní, festivalovou sobotu uskutečnili. Dostát všem aktuálně vyhlášeným opatřením vyžadovalo od nás značnou míru tvořivosti a týmové spolupráce a od všech zúčastněných pochopení i respekt k pravidlům. Na fotografie od Jardy se můžete podívat tady a fotografie od Pavouka jsou k vidění zde. Kromě tradičních organizačních stanů byl postaven i stan, ve kterém se příchozí mohli nechat testovat na kovid, aby splnili podmínky pro vstup do areálu. Areál Tramtáryje

Festivalového odpoledne v areálu Tramtáryje v Horním Jelení (bývalý areál Radosti) se zúčastnilo od 12,30 do 21,30 hodin dvanáct hudebních kapel. Některé z nich zavítaly na náš festival do Horního Jelení poprvé (např. AJETO, Pivo zdarma, Radky band, J.T.H. & Kotlik Sisters Střední Čechy, Bílá peřej), jiné už jsou tradičními účastníky, bez kterých by se snad festival ani nemohl konat (T.H.S. Brzdaři, Country Colaps, Staří prdi). Svým vystoupením nás dále zaujali Choroši, Camna, Hudlaři a na místě vzniklé uskupení Co festival dal (Aleš z Co dům dal a Drn z Koyotů).

Každá kapela měla 40 minut na své vystoupení, takže zaznělo široké spektrum písní od různých autorů, odlišného stáří i pestrých rytmů a všechny nás přesvědčily o svém hudebním umu. Celé odpoledne jsme si s nimi notovali a pohodovou hudební atmosféru nemohlo narušit ani několik dešťových přepršek.

V průběhu vystoupení kapel byla vyhlašována umístění v jednotlivých soutěžních kategoriích a s vrcholem večera bylo odhaleno, které ze skupin se umístily na předních příčkách z pohledu poroty. Verdikt zněl takto:

  1. 1.Camna Litoměřice
  2. 2.Grajciar Bratislava
  3. 3.Carramba Česká Třebová

Nejlepší zpěvák od poroty – Jiří Píďa LátalStaří prdi Brno

Nejlepší hudebník – Láďa Casey Kubišta – kytara – Carramba Česká Třebová

Nejlépe zahraná do roku 1950 - píseň Saigon – Grajciar Bratislava

Nejlépe zahraná píseň z vlastní tvorby - píseň Tulácké vyznáníCamna LitoměřiceCamna Litoměřice

Jsme rádi, že účastníci festivalu opouštěli akci s dobrou náladou a úsměvem na rtech. Věříme, že jsme trampskými hudebními motivy, které jsme vzájemně mohli sdílet po tak dlouhé době naživo, zaseli mezi nás všechny naději, že vše se k lepšímu obrací a bude líp. Těšíme se na 46. ročník festivalu, který snad před nás nebude klást již tolik organizačně náročných překážek.