Nástěnka

signwPo více než roční přípravě a ladění jsme spustili novou verzi webu. Měla by být modernější a nový redakční systém má usnadnit editaci webu i méně zdatným uživatelům a editorům.

Pravidelní návštěvníci najdou své oblíbené rubriky tam, kde byli zvyklí. Navíc byly doplněny sekce, které doposud zely prázdnotou. Kromě informací o Festivalu trampských písní a K.F.T.P. obsahuje web i Databázi Trampských písní a Trampských osad. Další sekce je věnována Trampskému Muzeu. Tato sekce je postupně doplňována a časem by měla nahradit dosavadní TRAMUZ. Zajímavé rubriky připravujeme do sekce TRAMPING.

Web je stále ještě ve vývoji a uvítáme veškeré připomínky a návrhy. Stále hledáme spolupracovníky, kteří by se chtěli podílet na tvorbě webu.

Kong

Kamarádky a kamarádi, v minulých dnech zemřel po vleklé nemoci kamarád Jirka "Kong" Trojan.

Byl to náš kamarád, dlouholetý konferenciér Festivalu trampských písní v Horním Jelení a mnoha dalších. Byl to obětavý kamarád a dobrý chlap, věnujme mu vzpomínku.

tesakKamarádky a kamarádi, oznamujeme Vám smutnou zprávu, že nás navždy opustil, ve věku 87 let dne 28.3. 2012 kamarád Oldřich Gross - Bílý Tesák z Teplic nad Metují.

Byl to náš drahý kamarád, řezbář, zakladatel a dlouholetý sheriff T.O. Mohykán. Blízký přítel Boba Hurikána a člen První zimní trampské partyzánské brigády Bílá růže. Vzpomeňme např. jeho řezbářské výtvory např. na T.O. Večernice, nebo všude v okolí Teplic nad Metují. V kamarádovi Tesákovi ztrácíme hodného a pracovitého kamaráda, který celý svůj život zasvětil trampingu a kamarádství.

Vzpomeňme na něho u našich táborových ohňů.

obal-Klonidike-proweb Vyšla kniha "Trvalé bydliště Klondike aneb kde medvědi dávají dobrou noc". Alena Kennedy, její autorka, v ní vypráví o své cestě za svobodným životem na Yukon, kde spolu s manželem žije ve srubu. Medvědi procházející pod oknem, jízdy se psím spřežením, lov lososů či další podobné zkušenosti známé z dobrodružných knih, se jim staly skutečností.

Životní příběh českých emigrantů, kteří žijí ve srubu na Yukonu uprostřed krásné, ale drsné kanadské přírody. Důležitou součástí jejich obživy je lov. Ať už rybaření coby živnost, lov zvěře pro upotřebení v kuchyni i odstřel medvědů nejen kvůli jídlu, ale také kvůli bezpečnosti, patří do každodenního života Kennedyho i Aleny, již trampové znají pod přezdívkou „Mývala“. Život bez elektřiny, tekoucí vody i dalších výdobytků „moderní“ civilizace je nejen výzvou k přežití v drsnějších podmínkách, ale také klidným žitím, ve kterém není místo pro hektičnost a spěch.

Alena Kennedy vás velmi čtivou a zábavnou formou nechá nahlédnout do životního stylu, o němž většina českých trampů, milovníků přírody a obdivovatelů Londonovek mohla jen snít. Zavede vás do míst, kde se dodnes jezdí po zasněžených pustinách se saněmi a psy a namísto televize je možné sledovat úchvatné divadlo polární záře. Neméně důležitá je pro Alenu Kennedy také historie - srub, v němž manželé bydlí, postavili v dobách zlaté horečky staří zlatokopové a ona sama se významně podílela na určení místa posledního odpočinku polárníka Jana Eskymo Welzela.

Kniha vyšla v nakladatelství Outdooring.cz, kde si můžete i objednat.

kapitan_kid

Dnes v ranních hodinách zemřel v ústecké Masarykově nemocnici český spisovatel-prozaik, textař, trampský písničkář, hudebník a nakladatel Jaroslav Velinský, známý pod přezdívkou Kapitán Kid.

Jaroslav Velinský zemřel po delší těžké nemoci v ústecké Masarykově nemocnici. Letos v prosinci by se dožil 80 let. Česká hudební i literární veřejnost ztrácí v Jaroslavu Velinském výraznou postavu, která značně ovlivnila tvorbu řady dalších autorů v oblasti trampské a folkové písně a která se svým literárním dílem zařadila mezi naše nejznámější autory české detektivní ale i sci-fi a dobrodružné literatury. Jaroslav Velinský se stal neodmyslitelnou součástí kultury a kulturního života nejen Severočeského regionu. Za činnost v oblasti kultury obdržel v roce 2010 Cenu primátora města Ústí nad Labem. Je nositelem řady cen PORTY včetně Zlaté PORTY (nejvyšší ocenění festivalu).

Jaroslav Velinský do posledních dnů svého života stále pracoval, v posledních týdnech se svými kolegy připravoval scénář pořadu POTLACH S KIDEM na letošní Mezinárodní festival PORTA v Ústí nad Labem a také diktoval text svého posledního literárního díla.

POTLACH S KIDEM měl být pořadem, na který si Kapitán Kid u příležitosti jeho letošních osmdesátin pozval své přátele, kteří mu zazpívají jeho písničky a on bude jejich hostitelem. Pořadatelé PORTY v Ústí nad Labem se dnes rozhodli, že POLTACH S KIDEM dne 14. června 2012 uspořádají jako vzpomínkový pořad na svého kamaráda.