image27Z přihlášených 21 skupin nakonec přijelo zahrát celkem 17.
V pátek ve 21:00 hodin místního času byl na koupališti zapálen slavnostní festivalový oheň u něhož se představila většina přihlášených skupin.
Z obou předkol vybrala během sobotního dopoledne odborná porota nejlepší skupiny do večerního finále, stejně tak diváci svým hlasováním do finále poslali své favority.

Vzhledem k tomu, že u jedné skupiny nedošlo ke shodě mezi diváky a porotou, nakonec do finále postoupilo celkem 9 skupin.
V průběhu sobotního dne měli diváci možnost shlédnout ojedinělé archívy, které ve světě nemají obdoby: Archiv Trampských Písní a Archiv Trampských Osad.
Večerní program byl zahájen nejprve okénkem hostů, ve kterém vystoupila populární skupina Ozvěna z Brna, která tento festival v minulosti vyhrála již třikrát a která právě zde před lety zde vystoupila s premiérou písničky "Don Diego" která se po vystoupení v Horním Jelení mezi kamarády rychle rozšířila.
Přítomní diváci rovněž využili možnosti zakoupení příležitostných festivalových odznaků a pohlednic.
Odborná porota ve složení : manželé Černí z Českých Budějovic, Marta Bustová z Chocně, Pavel Pichner z Chocně a Pavel Smolka z Petroviček rozhodla o tomto pořadí :
1. Kamarádi Staré řeky – Beroun,
2. Brzdaři – Olomouc,
3. Chrpa – Chrudim,
4. Býbr – Olomouc,
5. Co dům dal – Choceň,
6. Kati Brno,
7. Trampská sešlost pozůstalost – Kuřim,
8. B.P.T. Zlín.

Nejlepším zpěvákem byl vyhodnocen kamarád Večeřílek ze skupiny "Co dům dal".
Nejlepším hudebníkem byl vyhlášen Luboš Hruška z Pozůstalosti.
Za nejlépe zahranou píseň do 50 let byla vyhodnocena skupina Kati Brno.
S nejlepší vlastní tvorbou přijela skupina Býbr s písní "Ledová kletba".
Nejmladším trampíkem byl Radimek Bíňovec z Pardubic, který se narodil teprve 17.3. 2008.
Nejvzdálenějšími diváky byli zase kamarádi z Bratislavy a Leopoldova.
Celý festivalový maraton provázeli svým mluveným slovem kamarádi Ota Kolář ze Sezemic a Roman Dostál z Chrudimi. Za zvukový pult se usadil kamarád Lukáš Faltus z Kunčic. Cenu diváků, z rukou pana starosty Petra Tupce převzala vítězná skupina Kamarádi Staré řeky a tak došlo ke shodě poroty a diváků o nejlepší skupinu letošního festivalu.
Festival byl zakončen v neděli dopoledne spuštěním festivalové vlajky za zvuků kytar vítězné skupiny Kamarádi Staré řeky.
I letos si svatý Petr neodpustil alespoň trošku účastníky pokropit, to už v tomto termínu taková letitá tradice.